Hlavní obsah

Designový dům obložený dřevem s výhledem do lesa

Časem se požadavky některých lidí mění, zakládají rodiny, stěhují se mimo město, protože byt jim zkrátka nestačí. Stejnou situaci řešila i rodina se třemi dětmi. Novým domovem se jim stal designový dům s výhledem do lesa.

Foto: www.modernibyt.cz

Pro dřevěný obklad fasády byl vybrán sibiřský smrk, který postupem času dostane stříbrnošedou barvu a dům tak splyne s okolní přírodou.

Článek

Manželé David a Ivana měli navržený projekt moderního rodinného domu a na architekta Michaela Hofmana se obrátili s požadavkem o zařízení interiéru. Michaelovi se ale projekt nelíbil, a navrhl proto majitelům riskantní krok, aby projekt zahodili a začali znovu. Měl jasnou vizi, jak by měl dům i jeho interiéry vypadat.

Foto: www.modernibyt.cz

Celý dům je navržen tak, aby majitele příliš nezatěžoval náklady na provoz. Základem je správná orientace ke světovým stranám.

„Měl by se skládat ze tří částí, první bude společná pro všechny členy rodiny, druhou budou tvořit soukromé prostory pro každého člena a u třetí zaujmou obslužné prostory,“ navrhl architekt. A oni souhlasili.

Idea domu

Základ domu tvoří tři přízemní zděné kvádry, které jsou zvenčí i uvnitř domu omítnuty klasickou jádrovou omítkou bez dalších nátěrů či štuků. Tyto kvádry se vzájemně nedotýkají, jsou mezi sebou pootočeny a jejich podlahy jsou kvůli nerovnosti terénu v různých výškách.

Foto: www.modernibyt.cz

Do domu vstupuje přírodní světlo velikými prosklenými okny, které je možné v případě potřeby zastínit venkovními hliníkovými žaluziemi.

Na tyto kvádry je shora nasazen archetyp dřevěné stodoly. „Tím je dosaženo pocitu pronikání okolní přírody přímo do domu,“ říká architekt.

Společnou část domu tvoří otevřený, různě členěný prostor v přízemí, jehož centrem je kuchyňský ostrůvek, který je umístěn v samém středu domu. Při vaření je tak vidět do všech důležitých míst, ať už do jídelny, obývacího pokoje či bazénu.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyň je středem domu a je z ní vidět takřka všude. Prostor působí vzdušným a příjemným dojmem.

Obývací pokoj je v porovnání s kuchyní mnohem intimnějším prostorem, který vybízí k odpočinku. Jižně a západně k zahradě a lesu je umístěn bazén. Architekt chtěl docílit maximálního souznění s okolní přírodou, proto nepřicházel klasický plastový bazén v úvahu. Stěny bazénové haly i samotná vana jsou obloženy kamenem.

Foto: www.modernibyt.cz

Krb částečně odděluje kuchyň od obývacího pokoje a v případě potřeby vyhřeje nejpoužívanější část přízemí domu.

„Mnoho času bylo věnováno hledání kamene. Chtěli jsme, aby voda měla zabarvení, které má v zatopených lomech, proto jsme zvolili křemenec,“ vysvětluje architekt. Druhá část nabízí soukromí každému členu rodiny. Část podlahy patra je tvořena lehkou dřevěnou lávkou, která prostor odlehčí a dodá mu atypický vzhled.

Foto: www.modernibyt.cz

Jedním z požadavků majitelů byl bazén pro děti. Architekt zvolil na jeho výrobu kámen. Dosáhl tak zcela ojedinělého vzhledu i barvy vody, která je zelená jako v zatopených lomech.

Třetí část tvoří již zmiňované obslužné prostory. Jižní a západní fasády domu jsou velkoryse prosklené. V případě potřeby je možné je zastínit venkovními hliníkovými žaluziemi, které se při vytažení zcela schovají ve fasádní nice nad okny.

Když dům splyne s přírodou

Majitelé nechtěli dům, který bude moderní a za několik let zastará. Chtěli pro sebe a své děti místo, kde se budou cítit bezpečně a které doslova splyne s okolní přírodou. Při stavbě byly použity převážně přírodní materiály, dubové, kamenné či betonové podlahy, jádrová omítka, hliníkové rámy oken, smrkové podhledy a obklady stěn a stropů z dubu nebo smrku.

Foto: www.modernibyt.cz

Omítka za několik let doslova zmizí pod popínavými rostlinami. Až ve chvíli, kdy dům dokonale splyne s okolní přírodou, bude dům hotový.

„Dům by měl umět přirozeně stárnout stejně jako lidé, kteří v něm žijí,“ dodává architekt. Dřevěný obklad fasády je ze sibiřského smrku, který léty získává stříbrnošedou barvu, a díky popínavým rostlinám, břečťanu, přísavníku a vistárii, bude po čase zahradou natolik pohlcen, že nebude znát hranice mezi interiérem a zahradou. „Teprve tehdy bude dům hotový,“ konstatuje majitel.

Foto: www.modernibyt.cz

Součástí bazénu je i sauna, sprcha a malý bar.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám