Hlavní obsah

Vznikající dřevěná rozhledna na Benešovsku ponese příznačný název Špulka

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevšední rozhlednu s názvem Špulka na vrchu Březák u Lbosína na Benešovsku navrhla architektka Iveta Torkoniaková z 2T engineering. Záměrem je vybudovat volnočasový prostor pro setkávání zdejších obyvatel. První z nich by si mohli stavbu prohlédnout už letos na podzim.

Foto: 2T engineering

Špulka má sloužit jako rozhledna i vzdělávací místo.

Článek

Záměrem je vybudovat volnočasový prostor pro setkávání obyvatel mikroregionu Chopos i vytvořit atraktivní prostředí pro malé návštěvníky.

Špulka je symbolem propojenosti obcí

"Inspirace, která mě přivedla k tvaru rozhledny, dala projektu i jméno - Špulka, klasická stará špulka s navinutou nití jako svazkem obcí," sdělila Torkoniaková. Prvotním záměrem svazku podle ní bylo vybudovat pouze rozhlednu, ale postupem času došlo k rozšíření projektu na naučnou stezku s rozhlednou.

Foto: CHOPOS

Stavba má mít na výšku téměř čtyřicet metrů.

Okolo rozhledny je navržena velká plocha s dlažbou ve tvaru mikroregionu a vyznačením jednotlivých obcí. "Ve spodní části rozhledny má každá obec svůj informační panel, na kterém nalezneme informace o historii, ale i aktuální dění v obci," uvedla Torkoniaková.

Výstavba rozhledny je podle architektky vnímána jako společný projekt obcí, na který jsou obyvatelé pyšní. Velkou zásluhu na tom má podle ní Miroslav Kratochvíl - manažer mikroregionu Chopos, díky němuž celý projekt vznikl a bude i realizován.

Stavba vyjde na sedm miliónů

Náklady se odhadují na 6, 6 miliónu korun, z toho 1,8 miliónu korun pokryje dotace ze Strategického plánu Leader. Zbytek uhradí obce, drobní dárci a partneři projektu, kterými jsou společnost Wifcom a Rádio Sázava. Projekt podporují i místní obyvatelé, školy, spolky, firmy a mnoho dalších organizací.

Součástí projektu je i naučná stezka

Stezka má mít tři části, první vede obnovenou úvozovou cestou, druhou částí je cesta bažinou, třetí část vede lesem. Podél cesty budou zastavení s informacemi o přírodě a historii regionu, herní prvky pro děti, rybníček s pozorovatelnou. Lesní úsek naučné cesty bude možné  projít klasickou lesní cestou nebo lávkou v korunách. Naučná stezka vzniká z nadšení obyvatel mikroregionu, na výstavbu přispívají obyvatelé, firmy i školy. Ti budou také vytvářet informační tabule a starat se o areál, děti se budou učit jak se starat o přírodu, o les aj. a budou tak mít přírodopis v praxi.

Základní kámen rozhledny Špulka byl položen letos na konci dubna. "Základní kámen rozhledny posvětil farář Martin Janata. Doufáme tedy, že stavba bude probíhat bez problémů a rozhlednu otevřeme pro veřejnost v říjnu 2013," doufá architektka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám