Hlavní obsah

Severskému stylu vládne elegance a funkčnost

Právo, Sylva Svobodová

Severský design je typický jednoduchostí, moderní elegancí, čistotou a vytříbeností. Důležitá je pro něj i vysoká kvalita, pohodlí, krása a hlavně funkčnost. Inspirovat se, nebo přímo vytvořit bydlení ve skandinávském stylu znamená investovat do nadčasovosti.

Foto: DESIGNOR

Čistota, jednoduchost a bílý odstín to jsou typické prvky pro severský interiér. Nábytek je precizně zpracovaný, krásný, pohodlný a hlavně praktický.

Článek

Naše byty bývají často přeplněné předměty, které nás dusí a vytvářejí chaos. Podvědomě hledáme řád, čistotu a jednoduchost. Inspiraci můžeme najít u seveřanů, kteří milují nádhernou přírodu, tradiční materiály a dokážou vykouzlit teplý a útulný domov opravdu z mála.

Foto: DESIGNOR

Seveřané si umějí vychutnat krásné chvíle ve společnosti milých přátel. Perfektně prostřený stůl a svíčky jako symbol světla nikdy nechybí.

Design přístupný lidem

Design si obvykle spojujeme s něčím, co je extravagantní, cenově nedostupné a spíše nepraktické. Architekti a návrháři ze severu ho ale udělali jednoduchým, užitečným, důraz kladli na precizní řemeslné zpracování, tvar, detail. To se projevuje nejen v architektuře, nábytku, ale i ve věcech denní potřeby a módě.

Foto: www.yitdomov.cz

Seveřané mají rádi kontakt s okolní přírodou a přenášejí ji i do architektury. Fasády jsou ve světlých barvách za použití přírodních materiálů, mají běžně zasklené balkóny, které využívají jako zimní zahrady.

Fasády domů jsou ve světlých barvách nebo klasické červené v kombinaci s přírodními materiály. Obytné patrové domy často mají velké zasklené balkóny – obytné zimní zahrady (s jídelním stolem, lehátky, květinami), integrované sauny.

Běžným materiálem v interiéru je dřevo, nábytek je vyroben ze světlých druhů jako je jasan či buk (seveřané se tmavým odstínům vyhýbají, protože v zimních měsících se jim světla nedostává).

Foto: BANG&OLUFSEN

Designová elektronika proslulá nejmodernější technologií, ale hlavně nadčasovým designem. To jsou třeba reproduktory, které se stávají dokonalým solitérem.

Foto: DESIGNOR

Severský bytový design je jednoduchý a spjatý s přírodou. Hrnec Sarpaneva je dnes finskou designovou klasikou.

Seveřané ovšem také milují bílou barvu, běžně s ní natírají přírodní nábytek. Aby ale místnost nevypadala sterilně, zútulní ji pěknými doplňky. Používají barevné textilie a tapety s výraznými vzory, barevné květiny, na stěnách jsou abstraktní obrazy.

Jsou přitom ale decentní, snaží se držet jednotnou linku, dbát na jednotící prvek v bytě, v domě (podlahová krytina, barva či vzor se opakují v celém interiéru). Oblíbenými barevnými kombinacemi jsou bílá s modrou nebo bílá s odstíny hnědé.

Foto: A LA MAISON

Sada blahopřání Noteria, které našlo inspiraci v přírodě a prostém bydlení (motivy v podobě kreseb s flórou a faunou), dánský výrobce, cena 650 Kč.

Na doplňcích záleží

Polštářky, závěsy, záclony, plédy, svíčky, vázy, prostírání, lucerničky, to jsou vhodné doplňky, které podpoří útulnost prostoru. Ženy je milují, umí je kombinovat a používat.

Foto: IKEA

Jednoduchost, romantika a příběh — to je limitovaná textilní kolekce, která se ohlédla za historií Švédska z let 1880—1920.

Ve Skandinávii je velmi populární květovaný dekor Unikko (červeno-oranžové květy) od firmy Marimekko. Stejný vzor mají severské dívky i na taškách či třeba tričku a vypadají v něm báječně!

Foto: DESIGNOR

Designér Alvar Aalto se proslavil ve 30. letech křeslem z tvarované překližky, armchair 44. Je oblíbené dodnes.

Ikonou finského severu je designér Alvar Aalto, který se proslavil díky tvarovaným křeslům z překližky. Jeho nezpochybnitelným rukopisem je nepravidelnost tvarů, kterou vidíme v každém jeho návrhu, včetně slavné vázy Savoy.

Foto: DESIGNOR

Slavná váza Savoy, která potvrzuje typický rukopis designéra Alvara Aalto – nepravidelné, ale dokonale vyvážené tvary.

Severský bytový design si můžeme vychutnat i díky značce littala, známí jsou např. sklenění ptáčci, ručně vyfoukaní a propracovaní do posledního detailu.

Foto: DESIGNOR

Sklář Oiva Toikka vytvořil více než 400 druhů skleněných ptáčků. Výroba ctí tradiční sklářské postupy: každá z ozdob je foukaná ústy a následně vypiplaná do posledního detailu. Výrobce littala.

Příkladem současného designu je samostatný plochý reproduktor A9 s dotykovým ovládáním, který v sobě ukrývá několik dalších menších reproduktorů. Jde o bezdrátové pouštění hudby, které lze zavěsit na stěnu nebo nechat volně stát. Vyrábí se ručně a jasným poznávacím znamením je dokonalý zvuk.

Foto: BANG&OLUFSEN

A9 je samostatný reproduktor s dotykovým ovládáním, který v sobě ukrývá několik menších reproduktorů. Jde o bezdrátové pouštění hudby, lze zavěsit na zeď nebo nechat samostatně stát. Vyráběn ručně.

Foto: YIT

Nedílnou součástí zdravého způsobu života je sauna. Je symbolem kultury, ale i běžným zařízením bytu či domu. Často bývá součástí koupelny, a to i mnohapodlažních domech.

Proč je severský styl tak populární?

Především díky své jednoduchosti, která se dobře kombinuje, vyniká funkčností a uživatelským komfortem. Pro skandinávský design je charakteristická praktičnost, rozmanitost materiálů s dokonale propracovanými detaily. Doplňky mívají zemité nebo naopak velmi výrazné odstíny a krásné tvary.

Foto: DESIGNOR

V každé finské domácnosti je prvek s výrazným červeno-oranžovým květem z dílny firmy Marimekko. Květovaný dekor z padesátých let je stále nadčasový a objevuje se na textiliích, vázách, taškách, tapetách.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám