Hlavní obsah

Rekonstrukce proměnila zchátralý dům na Slapech v domov s kouzlem osobnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekonstrukci staršího domu, který není architektonicky příliš výrazný či historicky cenný, architekti i majitelé často řeší radikálním řezem, prostou výměnou starého za nové. Na návštěvě v malé středočeské obci jsme se přesvědčili, že složitější cesta může přinést mnohem zajímavější výsledek.

Foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Čelní pohled z jižní strany naznačuje pozici původní zděné části a přístavby, odlišené obkladem fasády. Teakové sezení bylo rovněž vyrobeno v Indonésii podle návrhu architekta Klance.

Článek

Mladá rodina do té doby bydlící a pracující v Praze zdědila po babičce z partnerovy strany zahradní dům a pěkný svažitý pozemek se vzrostlými stromy a výhledem poblíž Slapské přehrady. Rozhodli se i přes každodenní dojíždění trvale se přestěhovat a přestavět stávající zchátralý dům, který by bez stavebních úprav vyhověl maximálně jako chata k sezónnímu ubytování, na rodinný dům.

Foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Pohledu na přistavěnou část dominují dřevěné podpěry doplněné rohových chrličem. Prosklené plochy v druhém plánu fasády jsou zase doplněné skutečnými, nikoli vlepenými horizontálními příčkami. Fasáda dřevostavby je obložena červenými cementovými deskami.

„Požadavek investorů byl od začátku těžký a plný protichůdných, přesto však inspirujících přání. Na jednu stranu klienti chtěli rodinný dům, který bude odpovídat současným nárokům mladé rodiny na uživatelský komfort, energetickou úspornost a moderní stavební konstrukce, ale současně chtěli zachovat genius loci objektu po babičce, ke kterému měl pán domu velmi pěkné vzpomínky z dětství," popisuje mladý architekt Tomáš Klanc, kterého si investoři vybrali na základě článku v časopise a na základě osobní návštěvy.

Po dlouhých diskuzích a zvažování různých variant nakonec padlo rozhodnutí zachovat a zrekonstruovat původní zděný objekt a přistavět k němu lehkou dřevěnou přístavbu.

Foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Půdorys přízemí: 1) terasa 2) hala 3) obytný prostor 4) koupelna + WC 5) pracovna 6) ložnice 7) technická místnost.

"Architektonický koncept vychází ze zásady, že protiklady se přitahují. Nová dřevěná konstrukce přístavby obložená červenými deskami a zastřešená zelenou vegetační střechou kontrastuje se starou zachovalou zděnou konstrukcí se širokými stěnami. Přiznané dřevěné konstrukce krovů se odrážejí ve velkých prosklených stěnách, podlaha je kombinací moderních velkoformátových dlaždic s kovovou patinou a dřevěné teakové mozaiky," vysvětluje autor projektu Tomáš Klanc.

"Hladké lesklé povrchy designových prvků kuchyně, koupelen a dveří kontrastují a vzájemně se doplňují s masivním teakovým nábytkem a s ručně vyráběnými doplňky a dekoracemi z Indonésie, jejichž dodávku jsem zajistil a pro klienty připravil jako završení dvouletého stavebního úsilí," pochvaluje si architekt Klanc.

Foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Kompaktní kuchyňská linka v provedení ve vysokém lesku pokrývá prakticky celou severní stěnu obývacího pokoje. Masivnímu jídelnímu stolu dělají společnost subtilní plastové židle (Vitra) a litinová krbová kamna.

Dispoziční řešení se postupně měnilo a vyvíjelo v několika variantách. Nakonec z původní zděné části zbylo jen obvodové a nosné zdivo, základy a klenutý sklep. Místo původního dřevěného stropu se vestavěl nový z keramických tvarovek, v podkroví se provedla půdní vestavba, celý starý dům se kompletně zateplil a provedly se nové hydroizolace podříznutím nosných stěn. Vznikl tak prostor pro velkou vstupní halu, která tvoří díky proskleným dvoukřídlým dveřím pohledovou osu celého přízemí.

Z haly jsou přístupné ložnice rodičů se šatnou, pracovna, velká rodinná koupelna a technická místnost na tepelné čerpadlo. Ve vstupní hale nechybí prostor pro vestavěnou šatní skříň a schodiště do podkroví, ve kterém jsou dva dětské pokoje a ještě jedna malá koupelna. Jeden z dvojice dětských pokojů je natolik velký, že půjde v budoucnu rozdělit na dva menší.

Foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Od masivního teakového jídelního stolu je výhled přes terasu až do zahrady. Jednoduchý interiér protepluje podlaha z průmyslové mozaiky a kombinace moderního nábytku se stylovými „kousky“, které byly vyrobeny v Indonésii podle návrhu architekta.

Přístavba, vybudovaná na západní straně, převzala úlohu společenského centra - nachází se v ní velký, do krovu otevřený obývací pokoj s jídelnou, kuchyní a krbovými kamny. Rodina si přála co nejvíce spojit svůj život se zahradou, proto je společný obytný prostor z jižní strany na celou výšku prosklený a za francouzskými okny pokračuje velkou krytou terasou na dřevěné palubě. K pocitu spojení přispívá i stejná výšková úroveň podlah.

Vnitřní členění a umístění oken a dveří je rovněž koncipováno s ohledem na zajímavé výhledy a průhledy. Z terasy vedou do zahrady ocelové schůdky navazující na hlavní vchod do domu a přístupovou cestičku.

Foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

V koupelně pojaté v orientálním stylu vyniknou výrazné ornamenty na obkladech a designové baterie.

Energeticky úsporný dům na první pohled upoutá pozornost neobvyklým, takřka sochařským tvarováním, které je pro Tomáše Klance charakteristické.

„Líbí se mi plastické fasády složené z více vrstev, které na sebe při různém denním osvětlení vrhají různé stíny, barevně a materiálově spolu kontrastují," pokračuje architekt, pro kterého je vlastní realizace stavby teprve tím opravdovým tvůrčím obdobím, kdy se převádějí myšlenky z papíru do reality.

„Dřevěné sloupky ve tvaru X nesoucí konstrukci terasy jsou nejenom nezaměnitelným rozpoznávacím znakem domu, ale i důmyslně schovanou statickou zavětrovací konstrukcí, jejíž detail napojení jsem převzal ze studia starých poctivých tesařských konstrukcí. Tesařské detaily stropu významně promlouvají jak na fasádě, tak i v interiéru."

Foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Půdorys podkroví: 1) hala 2, 3) dětský pokoj 4) koupelna + WC.

„Celá rekonstrukce i s přístavbou stála přinejmenším tolik, jako stavba nového domu, technicky i časově byla možná ještě náročnější než stavba na zelené louce. Získali jsme ale něco mnohem cennějšího než jen nový dům, máme domov s kouzlem osobnosti," říkají naši hostitelé a spokojení obyvatelé energeticky úsporné dřevostavby.

Jitka Pálková, www.mujdum.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám