Mladá rodina s jedním dítětem do předminulého roku bydlela v bytě v panelovém domě s perspektivou, že v budoucnu zrekonstruuje starší dům. V tu dobu zároveň řešila situaci i maminka našeho hostitele - bydlela sama ve velkém bytě v centru města a jeho provoz i údržba již byly příliš náročné. Společně přišli na myšlenku postavit nový dům se dvěma samostatnými byty, aby zůstali v co nejužším kontaktu, ale vzájemně se neomezovali.

Obývací prostor v bytě maminky. Červená se prolíná z fasády do interiéru a příjemně kontrastuje s plovoucí podlahou, která má dezén dubových fošen.

Obývací prostor v bytě maminky. Červená se prolíná z fasády do interiéru a příjemně kontrastuje s plovoucí podlahou, která má dezén dubových fošen.

FOTO: archiv majitele domu

„Naše spojenectví nebylo jen nutným zlem, má i svá výrazná pozitiva," vysvětluje majitel nového nízkoenergetického domu. „Díky větší společné kupní síle jsme mohli pořídit pozemek s dobrou dopravní dostupností, položený nedaleko centra města."

Již od počátku si stanovili základní parametry: dva plně oddělené byty se samostatnými vstupy, které do sebe nebudou půdorysně zasahovat, nezávislý provoz domácností včetně samostatného měření energií. Protože pod jednou střechou bude bydlet malé dítě a zároveň babička, bylo třeba stavbu koncipovat jako bezbariérovou - jednopodlažní. Vzhledem ke krátké časové lhůtě se rozhodli pro dřevostavbu, z finančních důvodů si přáli jednoduchý dům s úspornou dispozicí.

Jižní stranu domu stíní přesahující střecha, zámkové dlažby kolem domu jsou barevně sladěny s fasádou.

Jižní stranu domu stíní přesahující střecha, zámkové dlažby kolem domu jsou barevně sladěny s fasádou.

FOTO: archiv majitele domu

Pozemek má výměru 600 m², pro pohodlné bydlení stanovili velikosti bytů cca 65 m² a 100 m².

Přízemní nízkoenergetický dům se sedlovou střechou má jednoduchý obdélníkový půdorys, v jehož rámci spolu sousedí dva samostatné byty. Jádrem každého z nich je společný obytný prostor s kuchyní a jídelnou, ústící na jižní straně v krytou venkovní terasu, vstupní partie a zázemí jsou orientovány na sever. Vedle každého vchodu zůstává zpevněná plocha pro jedno automobilové stání.

V obytném prostoru mladé rodiny udává tón smrková podlaha. Kuchyňská linka byla vyrobena na míru z MDF desek, smetanový lak na dvířkách souzní s teplým laděním interiéru.

V obytném prostoru mladé rodiny udává tón smrková podlaha. Kuchyňská linka byla vyrobena na míru z MDF desek, smetanový lak na dvířkách souzní s teplým laděním interiéru.

FOTO: archiv majitele domu

„Velkým přínosem pro nás bylo to, že o mnoha technických detailech jsme se mohli po dohodě s vedením firmy rozhodovat až v průběhu stavby, kdy jsme měli možnost si ověřit, jak bude daný detail skutečně vypadat. V rámci možností dané technologie a materiálu jsme vždy společně dospěli k optimálnímu řešení. První den montáže nám přinesl velký zážitek - naše plány se během jediného dne změnily v realitu. Klíče od domu jsme přebírali přesně za tři měsíce."

Půdorys: 1) předsíň 2) WC 3) pokoj 4) kuchyň 5) obývací prostor 6) dětský pokoj 7) koupelna 8) ložnice. Byt maminky: 9) předsíň 10) obývací prostor 11) ložnice 12) pracovna 13) WC 14) koupelna 15) kuchyň 16) krytá terasa.

Půdorys: 1) předsíň 2) WC 3) pokoj 4) kuchyň 5) obývací prostor 6) dětský pokoj 7) koupelna 8) ložnice. Byt maminky: 9) předsíň 10) obývací prostor 11) ložnice 12) pracovna 13) WC 14) koupelna 15) kuchyň 16) krytá terasa.

FOTO: www.mujdum.cz

Po dvou letech užívání je rodina se svou dřevostavbou velmi spokojena. Díky nízkoenergetickým parametrům má dům příznivé provozní náklady, přestože zdrojem energie jsou elektrické přímotopy (roční provoz jedné domácnosti včetně všech elektrospotřebičů stojí cca 25 000 Kč). Vynikající tepelněizolační vlastnosti rovněž zabraňují přehřívání interiéru, i za horkého počasí udržují uvnitř příjemné klima.

Jitka Pálková, www.mujdum.cz