Hlavní obsah

Vybíráme světlo do dětského pokoje pro školáky i nejmenší

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osvětlení interiéru více zdroji je velmi důležité. Jedno svítidlo přisazené ke stropu je zkrátka málo, zvláště pro děti. Jejich pokoj slouží nejen jako ložnice, je i hernou a pracovnou zároveň. Takže stolní lampa, nástěnné a stropní osvětlení jsou základ.

Foto: OSRAM

Orientační světlo Lunetta Colormix s přepínatelnou barvou světla. Světlo se při dostatečném osvětlení samo vypíná, při setmění rozsvěcí. Cena 394 Kč.

Článek

Dětský a studentský pokoj musí být perfektně nasvícen. Nevhodné osvětlení totiž může mít vliv na bolest hlavy, zánět spojivek, nízkou soustředěnost. Psychická nepohoda se brzy projeví a může chvíli trvat, než přijdeme na to, že na vině je malé nebo naopak příliš ostré osvětlení v dětském pokoji.

Pravidla pro výběr osvětlení

Jakým svítidlem vybavit dětský pokoj? Záleží na tom, kolik dětí bude v jednom pokoji a jak jsou staré. Těžší je vytvořit dobré světelné podmínky v jednom pokoji pro více sourozenců. Svoji roli hraje i věk. Batole má jiné nároky než předškolák a student. A je dobré si uvědomit, že vliv na světelnou pohodu v místnosti má i výmalba stěn. Sytě zabarvené stěny, orientované v malé místnosti na sever, mohou i při dobrém osvětlení místnost nepříjemně ztmavovat.

Foto: OBI

Série Chabana, provedení chrom/černé nitky. Nástěnné svítidlo vhodné k lůžku. Cena včetně zdroje 649 Kč.

Barvy do interiéru vybíráme také podle toho, zda místnost chceme užívat převážně za denního či umělého světla. Barva se pod tím umělým totiž mění, hlavní roli hraje druh světelného zdroje. Klasické žárovky zvýrazňují teplé barvy, zářivky naopak ty studené. Nejméně pozměňují barvy od originálu halogenové žárovky.

Každý dětský pokoj má centrální svítidlo u stropu. Může být v dětském stylu nebo pro starší jako série více zdrojů na posuvné rampě (výhodou je, že lze jednotlivé zdroje nasměrovat a rozmístit po tyči). Jestliže je pokoj větší a je v něm více sourozenců, můžeme mít dvě stropní svítidla. V každém případě musí dobře osvětlovat prostor, protože děti si hrají převážně na koberci a při skládání lega či kostek na ně musí dobře vidět.

Foto: EGLO

Nástěnné svítidlo Jolly je praktické nad postýlku. Design barevných pastelek, délka svítidla 645 mm. Max. příkon 4x50 W, cena 1690 Kč.

Určitě je praktické i nástěnné svítidlo. Pro batolata se doporučují zdroje s nízkým výkonem, protože neruší při usínání (mají podoby světlušek, pohádkových bytostí). V případě nočního přebalení se nemusí používat stropní svítidlo a dítě se tak úplně neprobudí. Starší děti uvítají na stěně u postele svítidlo se stmívačem, které si mohou samy regulovat. Na usínání ztlumí, při prohlížení knížek rozsvítí. Nástěnná svítidla musí být v dosahu dětské ruky a přitom nijak nepřekážet.

Foto: OBI

Dekorativní lampa do pokoje pro dospívajícího je vyrobena z plastu, vypínač 1x7W/E14, 12 V. Cena 499 Kč.

Předškolák a starší děti, které používají psací stůl, nutně potřebují stolní lampu. Osvědčil se typ s kloubovým ramenem, kterým lze regulovat sklon, směr a vzdálenost od stolu. Lampa musí být na bezpečném místě, pevně stát na podložce, aby nespadla.

Hračka umí svítit

Děti předškolního věku mají bujnou fantazii a usínání ve tmě se jim nelíbí a chtějí rozsvítit alespoň malé světlo. Praktickým doplňkem jsou tak svítící hračky, sloužící jako orientační světlo i ruční svítilna. Svítidla mají silnou LED a jsou navržena přesně pro dětskou ruku. Také umí i něco navíc: automaticky se rozsvítí při setmění, jas je řízen senzorem, při výpadku elektrického proudu slouží jako nouzové osvětlení. Svítidla mají často příkon 1,5 W a lze je použít pro napětí 230 V. Jsou z kvalitního měkčeného plastu a jsou v ochranné třídě IP 20.

Foto: OSRAM

Svítící hračky slouží jako orientační světlo u postýlky i jako ruční svítilna. Dětem jdou pěkně do ruky. Provedení pro holčičky – beruška. Cena 499 Kč.

Na cestě na toaletu směrem od dětského pokoje lze umístit orientační světlo s přepínatelnou barvou světla (Lunetta Colormix). Světlo obsahuje světelnou diodu s červeným, modrým a zeleným čipem, můžeme ho přepnout na 5 různých atraktivních barev: bílou, růžovou, tyrkysovou, oranžovou a modrou. Barvy se přepínají prostřednictvím tlačítka na svítidle. Světélko má také integrovaný světelný senzor, při dostatečném osvětlení se automaticky vypíná, při setmění rozsvěcí. Hlava světélka je otočná o 360°, a tak ho lze podle potřeby směrovat. Prizmatický kryt zajišťuje rovnoměrné a neoslňující světlo.

Jaký světelný zdroj?

V roce 2011 skončila výroba klasických 60W standardních žárovek, a tak je obvykle nahrazujeme halogenovými nebo kompaktními zářivkami. Halogenové žárovky vypadají jako klasické, ušetří až 30 % energie a dvojnásobně prodlouží životnost (až na 2000 hodin) proti standardním žárovkám.

Kompaktní zářivka (úsporná zářivka) je nejrozšířenější zdroj, který je schopný nahradit standardní žárovku. Kompaktní zářivka uspoří až 80 % energie při stejné svítivosti jako žárovka. Výhodou je i minimální tepelná ztráta a vysoká životnost. Nevýhodou delší doba startu na plný výkon.

Foto: EGLO

V jedné designové kolekci lze zakoupit hravá svítidla na strop, na stěnu i stojací na poličku. Cena cca 1400 Kč za jedno svítidlo, max. příkon 1x15 W.

Největší úspory přináší LED diody, které nabízejí dlouhou životnost až 100 000 hodin a nízkou spotřebu (pořizovací cena je ale vyšší). Výhodné pro dlouhodobé svícení nebo tam, kde se často vypíná a zapíná světlo. LED osvětlení patří k oblíbeným doplňkovým osvětlením (rodiče ocení noční LED svítidlo pro bezpečnost dětí).

Foto: EGLO

Svítidla v podobě hraček se budou líbit předškolním dětem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám