Právě toto místo si vybrala majitelka pro zděný dům, který respektuje prostředí, do něhož byl zasazen, a současně jej obohacuje. Spojením dvou oddělených zahrad, určených původně k víkendovému pobytu, a zbouráním starých dřevěných chat vznikl velkorysý prostor pro novostavbu.

„Máme zvířata a líbí se nám v tomhle místě, proto nás napadlo, že by bylo dobré tady trvale bydlet," říká majitelka domu paní Eva a dodává: „Na základě realizací jsem oslovila pana architekta Lábuse, protože mě zaujalo jeho cítění, vidění, výtvarné pojetí, jeho rukopis." Na první pohled je patrné, že dům, ač je prvotně určen k bydlení, evokuje spíše relaxaci, soustředění a tvořivost.

Dělicí příčky slouží také jako jemný optický předěl jednotlivých částí dispozice – například prodloužená část kuchyňského pilíře částečně odděluje i soukromou ložnicovou partii a zároveň vytváří určité závětří vnějších pobytových ploch.

Dělicí příčky slouží také jako jemný optický předěl jednotlivých částí dispozice – například prodloužená část kuchyňského pilíře částečně odděluje i soukromou ložnicovou partii a zároveň vytváří určité závětří vnějších pobytových ploch.

FOTO: Ota Pajer, www.mujdum.cz

„Máme rádi moderní architekturu, ale netoužili jsme po monstrózním velikém domě, chtěli jsme komfortní bydlení pro dva lidi s dostupnými službami a možností využívat tu úžasnou zeleň a přírodu, která nám lidem v poslední době tolik schází," říká paní Eva.

Zděný jednopodlažní dům je orientován rovnoběžně s ulicí a situován v relativně volné zadní části pozemku. Tím je odcloněn od ulice, svým obyvatelům poskytuje krásné výhledy do zahrady i na okolní krajinu, a to vše bez nutnosti výraznějšího zásahu do vzrostlé zeleně. Protáhlý obdélníkový půdorys vychází z jednoduchého konstrukčního principu - kombinace příčného a podélného stěnového nosného systému.

Krbová stěna, obložená cortenovými plechy, tvoří v interiéru výrazný monolit oddělující obývací pokoj od jídelní části.

Krbová stěna, obložená cortenovými plechy, tvoří v interiéru výrazný monolit oddělující obývací pokoj od jídelní části.

FOTO: Ota Pajer, www.mujdum.cz

Hmotu stavby jasně přiznávají pouze tři zadní obslužné bloky s šedou kletovanou cementovou omítkou, bohatě prosklená obytná část mezi jednotlivými stěnami je vzdušná, působí odhmotněným dojmem. Moderní architektonický výraz stavby završuje rovná střecha.

„Územní plán naštěstí umožňoval navrhnout v bezprostředním sousedství Fragnerových domů z 30. let minulého století rovnou střechu, takže jsme neměli problémy s projednáním projektu," říká architekt Lábus. „Stěny, skříně, podlaha a strop nedrží společnou půdorysnou linii, navzájem se přesahují a vyčnívají, aby se uvolnila dispozice a vznikla dokonalá iluze propojení interiéru a exteriéru."

Prostorná koupelna.

Prostorná koupelna.

FOTO: Ota Pajer, www.mujdum.cz

Základním požadavkem majitelky bylo, aby se veškerý provoz ve vile odehrával pouze v jednom podlaží. To bylo možné splnit díky tomu, že kromě obývací části měl mít dům jen dvě ložnice a minimální zázemí. Převažující horizontální členění umožňuje nenásilně a přirozeně zasadit stavbu do prostředí zahrady, v podstatě z kterékoliv obytné místnosti domu lze libovolně vycházet do zahrady. Vstupní dveře vedou do zádveří, které je současně šatnou. Nalevo vedle dveří je WC pro návštěvy, napravo malá domácí pracovna s výhledem do zahrady a do atria.

1) pergola 2) garáž 3) předsíň 4) WC 5) pracovna 6) obývací pokoj 7) jídelna 8) kuchyň 9) atrium 10) technická místnost 11) chodba 12) ložnice 13) ložnice 14) WC 15) koupelna 16) šatna.

1) pergola 2) garáž 3) předsíň 4) WC 5) pracovna 6) obývací pokoj 7) jídelna 8) kuchyň 9) atrium 10) technická místnost 11) chodba 12) ložnice 13) ložnice 14) WC 15) koupelna 16) šatna.

FOTO: Ota Pajer, www.mujdum.cz

Obytnou část tvoří salon s krbem a posezením a jídelna, na niž navazuje přední jižní terasa a na severní straně chráněné atrium. „V létě, když je venku horko a jižní terasa je rozpálená, poskytuje atrium příjemnější klima. Místnost je možné posuvnými dveřmi úplně otevřít a cítíte se tu jako venku," zve k posezení paní Eva.

Spojení garáže a domu kryje pergola provedená z pohledového betonu.

Spojení garáže a domu kryje pergola provedená z pohledového betonu.

FOTO: Ota Pajer, www.mujdum.cz

Na jídelnu navazuje kuchyň, na přání majitelky částečně oddělená příčkou. Dělící stěny mezi jednotlivými dispozičními úseky vybíhají v různých délkách i ven na fasádu, dynamicky ji rytmizují a současně slouží jako jemný optický předěl. Naproti kuchyni přes chodbu se nachází technické zázemí a prádelna, za kuchyňskou částí následuje ložnicová část se šatnou a koupelnou.

Na jídelnu navazuje kuchyň, na přání majitelky oddělená stěnou, v níž je zabudována jedna část linky, celý prostor je však ve skutečnosti propojen. Druhá část kuchyňské linky je vestavěna v protější stěně, oddělující obytnou část od ložnic.DOPIŠ - 7.

Na jídelnu navazuje kuchyň, na přání majitelky oddělená stěnou, v níž je zabudována jedna část linky, celý prostor je však ve skutečnosti propojen. Druhá část kuchyňské linky je vestavěna v protější stěně, oddělující obytnou část od ložnic. Stylovou čistotu kuchyně podtrhují zvolené barvy, olivovopistáciová a smetanová vytvářejí příjemnou symbiózu s barvou podlahy. Ve stejných odstínech jsou i emailové nátěry stěn, do kterých je kuchyň zakomponována.

FOTO: Ota Pajer, www.mujdum.cz

V interiéru není žádný nábytek kromě sedací soupravy a jídelního stolu se židlemi. Ostatní kusy - úložné prostory a kuchyňská linka - jsou zakomponovány do většiny dělících pilířů. Ty jsou tedy prvkem nejen plně funkčním a praktickým, ale také vysoce estetickým.

Zařízení jídelny sestává z velkého kulatého stolu, čtyř čalouněných židlí a výhledu do zahrady a do atria na opačné straně domu.

Zařízení jídelny sestává z velkého kulatého stolu, čtyř čalouněných židlí a výhledu do zahrady a do atria na opačné straně domu.

FOTO: Ota Pajer, www.mujdum.cz

„Architektonický výraz vily, založený mimo jiné na jednoduchých detailech a přírodních materiálech, klade vysoké nároky na přesnost a kvalitu provedení. Barvy, tvary a světlo, případně jejich kombinace, hrají klíčovou roli. Sloučení zdí s nábytkem a volba materiálu podlahy přináší požadované zjednodušení a vyabstrahování stavby, rovněž pomáhá umocňovat pocit propojení vily se zahradou, vizuálně i provozně," upřesňuje architekt.

Stěna s krbem a vestavěnými skříněmi je obložena patinující ocelí corten, na níž se působením atmosférických vlivů postupně vytvoří korozní vrstva, která již dále nereziví. Podlaha v této části domu je z trachytu, stejný materiál byl použit i na vnější pobytové plochy před západní stranou a v atriu. „Jednotné podlahy uvnitř i na terase a velké skleněné plochy umocňují pocit, že žijete trvale na zahradě. Dům má vlastně formu altánu," říká paní Eva.

 Autor

 Prof. Ing. arch. Ladislav Lábus (1951)

Vystudoval architekturu na Stavební fakultě ČVUT Praha, pracoval v Projektovém ústavu hlavního města Prahy. V současné době vede ateliér AA Lábus a působí jako profesor na Fakultě architektury ČVUT. Získal řadu prestižních ocenění za architekturu (například za vilu ve Vonoklasech, rekonstrukci paláce Langhans v Praze, dům s pečovatelskou službou v Českém Krumlově atd.)

Dana D. Daňková, www.mujdum.cz