Hlavní obsah

Jak vypadá splněný sen v historickém centru Prahy za 55 miliónů

Současný majitel bytu v historickém centru Prahy si jistě splnil sen…, ale postavili mu ho jiní. Výjimečný prostor v paláci ze 17. století si před několika lety našli zamilovaní manželé až z Itálie. Proč v něm dnes nebydlí?

Článek

Manželé neztratili lásku k mimořádnému interiéru o rozloze tři sta metrů čtverečních, ale k sobě. Rozešli se a byt tedy museli prodat. Než se našel nový majitel, byl byt pronajímán zahraničním celebritám za částku 180 000 Kč měsíčně. V době natáčení v našem hlavním městě v něm našli útočiště například Matt Damon nebo poslední z agentů 007 Daniel Craig.

Cenné soukromí

Jistě se nebudete zlobit, že přesnou lokalitu nesdělíme. Stejně jako italští manželé a pak následní uživatelé (hollywoodské celebrity), i současný majitel touží po soukromí. Mnohem zajímavější jsou okolnosti rekonstrukce. Palác ze sedmnáctého století je i na Prahu přesycenou památkami značně citlivým místem pro budování běžného bytu. Bylo třeba shromáždit desítky povolení a znaleckých posudků.

Vana jako solitér

Prostor se nacházel v dezolátním stavu, podlaha byla zničená a syrovost vyčuhovala z každého zákoutí. Jako první krok se architektonické studio pokusilo do stávajícího prostoru vměstnat základní atributy současného životního stylu - šatnu a dvě koupelny. Jedna z koupelen dokonce nabídla prostor pro vanu volně stojící v prostoru. Umyvadlo v první z koupelen je z masivního ořechového dřeva a druhé je porcelánové, ale zasazené do litého betonu.

Surové materiály

Podlaha se zcela proměnila. Nyní je dubová a dubové dřevo se objevuje i na některých kusech nábytku. Vedle dřeva dominuje v interiéru nerez. Nerezová je pracovní deska kuchyně, podnoží pohovky i spotřebiče. Nerez je téměř stejně frekventovaný materiál jako sklo. Zástěna oddělující hlavní ložnici, materiál koupelen…, vše je skleněné. Je až neuvěřitelné, že původní podobu interiéru určovali Italové, kteří tu a tam inklinují ke zdobnosti.

Citlivý přístup

Vše nebylo změněno a přetaveno moderní optikou. Například radiátory jsou nové, ale litinové, klasické a naprosto tradiční. Jistě, interiér mohl být vytápěn některým z méně nápadných způsobů, jaké nabízejí současné technologie…, ale hodilo by se to? Rozhodně ne. Dobrý architekt tuší, kdy v kreativitě přidat plyn a kdy šlápnout na brzdu. Nový majitel citlivý přístup doufejme ocení.

Informace o cenách

Kuchyň 600 000 Kč

Pohovka 190 000 Kč

Postel 150 000 Kč

Vana 40 000 Kč

Umyvadlo 90 000 Kč

Celková cena bytu - 55 000 000 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám