Hlavní obsah

Dýha dodává nábytku naprostou jedinečnost

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podýhovaný nábytek lze považovat za kousek přírody, který jsme přenesli domů, a zdobí nám interiér. Je přirozený, příjemný na dotek a naprosto jedinečný. Každý kousek solitéru, i ze stejného dřeva, má jinou kresbu a barevnost dýhy.

Článek

Dřevo je surovina, která přežila tisíciletí a nelze ji ničím plnohodnotně nahradit. I když jiné materiály jsou, zvláště v moderním interiéru obvyklé, dýha má přesto trochu navrch a průhlednou plastovou židličkou, kovem či sklem ji nikdy nenahradíme. Hodnota dýhy roste v čase, je to elegantní a krásná dáma. Používá se na výrobu kuchyňských a obývacích sestav, vřele ji doporučujeme i na dveřní křídla. Ty zaujímají v interiéru poměrně velkou plochu a podobně jako podlaha mají velký vliv na atmosféru interiéru.

Dýha pod testem

Při koupi nábytku pro nás není důležitý jen vzhled, ale i praktičnost z pohledu odolnosti a údržby. Je dobře, že zákazníci mají na nábytek stále vyšší požadavky, nespokojí se jen s laminem a žádají dýhu. I když jde o přírodní materiál, nemusíme se bát, že je choulostivý, protože dýha je na povrchu čtyřnásobně lakována a její povrch nelze snadno poničit.

Minislovníček
Dýha: Tenká vrstva dřeva tloušťky 0,2-6 mm, získaná loupáním, řezáním nebo krájením. Pro povrchy nábytku jsou převážně používány tloušťky 0,61,2 mm. Vzniklé jednotlivé listy dýhy se skládají do sesazenek tak, aby se dosáhlo požadovaného estetického vzhledu.
Sesazenka: soubor rovně složených listů krájené nebo loupané dýhy, které jsou k sobě podélně lepeny. Tím je dosaženo zajímavé kresby dřeva. Sesazenka se lepí a lisuje na konstrukční desku (laťovka, dřevotřísková deska, apod.)

To dokázaly i zkoušky v centru laboratorních činností Státního zdravotního ústavu, kde dýhu podrobili ataku agresivních látek, prostředků na mytí nádobí, tekutin a dokonce i ohně.

Odolala běžným nehodám

V domácnosti s malými dětmi je celkem běžné, že se na stěně, ale i nábytku objeví divoká kresba. Pastelka ještě tak nevadí, ale co třeba zvýrazňovací fix? To už se zdá jako problém. Při testování dýhy se proto nábytek pomaloval a zkusil vyčistit technickým lihem. Vše dobře dopadlo, malůvka zmizela a čisticí přípravek dýze nijak neublížil.

Stejně tak se dýha na zkoušku polila i silně barvicí limonádou a kávou. Neobarvila povrch, naopak se lehce vyčistil suchým hadříkem s trochou běžného čisticího prostředku na nádobí. Dýha dokonce vydržela i nános agresivního sava se silně bělicím a dezinfekčním účinkem, kterému vydržela odolávat při testech přes 5 hodin.

Součástí testování byla i zkouška ohněm. Dýhu po rozlití technickým lihem výzkumníci zapálili. Ani po několika vteřinách doprovázeným plameny nezačala hořet a důkaz, že ochranný UV lakovaný filtr vydrží hodně, byl na světě.

Po uhašení ohně bylo znát jen odstranění vrstvičky laku, kterou lze v praxi po jednoduchém přebroušení a nalakování nábytku zase vrátit. Jestliže se tedy dýha potká s krátkodobým plamenem, určitě to neznamená, že jsou nábytek či dveře na odpis.

Dýhu miloval i faraón

Ve Starém Egyptě uměli řemeslníci bronzovými noži vyrobit listy dýhy o tloušťce asi 2 mm a úspěšně je používali na zdobení nábytku (vnitřní část Tutanchamonova trůnu je zdobena intarziemi dýhy z ebenového dřeva a slonoviny). Přírodní materiál si našel svoji cestu ke středomořským národům (Řím, Řecko) až do Francie.

Na nejvyšší úroveň se dýhování dostalo za éry ludvíkovské Francie, ale největší rozmach a využívání dýhy proběhlo až v renesanci a baroku. V 19. století byl vynalezen horizontální stroj, který umožnil technologii dýhování.

Připraveno ve spolupráci s firmou Sapeli. 

Reklama

Související témata:

Související články

Sektorový nábytek se úspěšně vrací

Skladebný, neboli univerzální nábytek, který lze jakkoli kombinovat do sestav, je stále více populární. Oceňujeme na něm praktičnost, příznivou cenu, možnost...

Výběr článků

Načítám