Hlavní obsah

Kde a jak můžeme ekologicky zlikvidovat elektroodpad

Právo, Gisela Růžičková

Jednoduchá otázka, i když mnozí z nás na ni konkrétní odpověď nemají. Jde o způsob, jak se správně ekologicky zbavit již nefunkčního elektrospotřebiče. Na to, že systém zpětného odběru vysloužilých elektrozařízení funguje již pět let, máme ještě co dohánět.

Článek

Naše představy o zpětném odběru se různí. Necelá polovina (42 %) se domnívá, že jde o předání nefunkčních elektrozařízení k recyklaci, ale další si už myslí, že je to poplatek za odběr starých spotřebičů, a třetina dotázaných je dokonce přesvědčena, že malé spotřebiče patří do popelnice na tříděný odpad.

Ruku v ruce s informovaností o zpětném odběru rostou také naše nároky na jeho komfortní fungování. Průměrná vzdálenost do nejbližšího sběrného dvora činila koncem loňského roku 3138 m a k nejbližšímu prodejci, který zdarma odebere starý spotřebič, to je 2806 m. Kolik z nás elektrospotřebiče odevzdává? Je potěšitelné, že již třetina domácností. To jsou výsledky průzkumu veřejného mínění, které pro kolektivní systémy Elektrowin, Asekol a Ekolamp zpracovala agentura Markent.

Úspěšná recyklace elektroodpadu

Také výsledky kolektivního systému Elektrowin, který vznikl v roce 2005, jsou optimistické. Za uplynulých pět let se odevzdalo k recyklaci již čtyři a půl miliónu vysloužilých elektrozařízení a celková hmotnost vysbíraného elektroodpadu dosáhla 100 tisíc tun.

  • Nejpilněji jsme recyklovali ledničky a mrazničky, kterých jsme odevzdali více než 1,6 miliónu kusů a v porovnání s ostatními evropskými zeměmi jsme na pátém místě. Nejlépe si vedou Švédové a Norové, na opačném konci se ocitli Rumuni, kde skončí většina použitých elektrospotřebičů na skládkách.
  • Každý z nás v průměru zrecykluje necelých 1,8 kg chladicích zařízení ročně. Kromě ledniček a mrazniček odevzdáváme pračky, myčky nádobí nebo sporáky (těch za posledních pět let skončilo na sběrných místech téměř půl miliónu, což představuje zhruba 30 000 tun). Malých spotřebičů, např. fénů, vrtaček, mixérů či rychlovarných konvic, zpracoval Elektrowin 2,4 miliónu kusů.

Důležité je, že recyklace umožňuje využít až 90 % z těchto materiálů znovu, čímž se ušetří hodně energie i surovin. „Jenom za posledních pět let jsme recyklací elektroodpadu ušetřili více než 10 miliónů tun železné rudy a 609 miliónů kWh elektrické energie, která by jinak byla potřeba pro výrobu materiálů z nerostných surovin,“ říká Jaroslav Holakovský, předseda představenstva společnosti Elektrowin.

„Zároveň bráníme úniku nebezpečných látek do přírody. Od roku 2005 se nám podařilo bezpečně zlikvidovat přes 400 tun nebezpečných materiálů, především freonů,“ dodává.

Celkové množství vysbíraného elektroodpadu příznivě ovlivnila i osvětová kampaň Zatočte s elektroodpadem, která jen v roce 2010 navštívila na 80 měst a obcí, ale i projekt Ukliďme si svět, do kterého jsou aktivně zapojeny tisíce žáků z více než 200 základních a středních škol.

Pryč se starými spotřebiči

To je hlavní myšlenka programu Partnerství Zelená úsporám, o němž jsme informovali v naší příloze Dům a bydlení č. 49 (15. 12. 2010) a který úzce souvisí se zpětným odběrem vysloužilých elektrozařízení. Vyplývá z něj, že až 20 % výdajů našich domácností padne na spotřebu energií, což mají na svědomí zastaralé spotřebiče, zejména chladničky, mrazničky a pračky.

A právě bílá technika by měla domácnostem přinášet maximální úspory. V případě, že jsme vysloužilý elekrospotřebič odvezli do sběrného dvora a nemáme jasno, jakým ho nahradíme, pomůže, když zavítáme na webové stránky www.zelenausporam-partnerstvi. cz., kde najdeme přehled nejúspornějších spotřebičů.

Kde odevzdat vysloužilé elektrospotřebiče?

  • ve sběrných dvorech, kterých je v ČR více než 7800
  • ve smluvních prodejnách elektra
  • ve škole nebo přímo na návsi či na náměstí

Velké spotřebiče obsahují

  • kovy tvoří více než 73 % jejich hmotnosti
  • plasty tvoří dalších 23 %
  • sklo či beton zastupují zbylá 4 %

Reklama

Výběr článků

Načítám