Hlavní obsah

Řadový dům nabízí bydlení v soukromí za výhodnou cenu

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bydlet ve vlastním rodinném domě je sen mnoha z nás. Aby se však stavba nestala noční můrou dalších let, je dobré zjistit si provozní náklady. V případě nízkoenergetické stavby ale nikdy neuděláme chybu.

Článek

Čtyřčlenná rodina, která žije v panelovém bytě s malými dětmi, se určitě musí uskromnit. Obvykle jí zoufale chybí úložné prostory, které potřebuje na uskladnění sezónních potřeb, sportovních věcí, ale i hraček.

Achillovou patou je i koupelna. Nejen že je malá, bez oken, ale je jenom jedna. Ranní provoz rodiny, kdy všichni spěchají do práce, školy, školky, je tak trochu válkou nervů. Není divu, že myšlenka na domeček, v němž má každý člen rodiny své soukromí, se často honí hlavou.

V době recese je stavba domu náročná, zvláště ta individuální, kde není koncová cena nikdy předem jasná (celkem jistě se posune směrem nahoru). Mnohem praktičtější se zdá poohlédnout se po developerském projektu, kde je finální částka vyspecifikována včetně použitého materiálu, stavebního postupu, způsobu vytápění, ale i platby.

Výhodné je, když si stavbu můžeme reálně prohlédnout a není pouze na papíře.

Výraznou výhodou developerských projektů je i rychlost výstavby. Jde jen o to, zvolit dobrou lokalitu, solidního developera a zajímavou architektonickou stavbu (více viz tabulka Desatero výběru developerského projektu), která bude mít svoji hodnotu i za desítky let.

Z bytu rovnou do domku

Navštívili jsme zajímavou lokalitu nedalo Prahy, která má dobrou dostupnost do hlavního města, ale také krásné okolí chráněné přírodní krajiny. V klidné části obce Drahelčice se zabydluje rodina Kopeckých v nízkoenergetickém řadovém domku. Jde o bydlení dispozice 4 + kk o rozloze 102 m2.

V přízemí je obývací pokoj s výstupem francouzskými okny přímo na zahradu (pozemek má příjemných 335 m2), kuchyňský kout, koupelna s WC, dále zádveří, šatna na odkládání oděvů a hala se schodištěm do patra.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pohled do koupelny v patře s oknem a prostornou rohovou vanou. Na strop se klade zelený sádrokarton, který odolává vlhkosti a vodě.

V prvním podlaží se pak nachází prostorná koupelna s vanou a tři pokoje, které slouží jako ložnice pro rodiče a dětské pokoje pro potomky. Výhodou je, že v patře nenajdeme ani pod sedlovou střechou žádné šikmé stropy, které by ubíraly užitný prostor.

Řadový dům za příznivou cenu (finální cena necelé 4 milióny Kč) poskytuje mladé rodině dostatek prostoru, velkým bonusem je hlavně levný provoz do budoucna (stavba je zařazena v druhé nejvyšší kategorii B - tzn. energeticky úsporná stavba).

Komfort za dobrou cenu

Kdo se chystá koupit dům, měl by se zajímat hlavně o náklady na provoz. Vysoká částka za topení a jiné energie by nás trápila mnoho let, proto sledujeme nabídky nízkoenergetického bydlení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jenom stavba dostatečně zateplená přinese dlouhodobé úspory. Mezi štěpkovými deskami je 10cm izolace, jako venkovní tepelná izolace slouží 5cm polystyren.

Co to vlastně znamená? Energeticky úsporný dům s označením nízkoenergetický je konstruován tak, že náklady na zajištění provozu hotového domu jsou nižší než v případě domu postaveného podle platných norem a předpisů.

Jde o tyto náklady:

1. na vytápění domu

2. na větrání a chlazení domu v letních měsících

3. na ohřev vody

4. spotřeba elektrické energie.

Čím toho dosáhneme? Jedině volbou správného stavebního materiálu. V případě řadového domku je preferován stavební systém Durisol (více viz Minislovníček), který zabraňuje vzniku tzv. tepelných mostů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Stavební systém Durisol tvoří štěpkocementové desky, do nichž se vlévá beton a dávají kovové výztuže. V podstatě se jedná o železobetonovou konstrukci, která je prakticky nezničitelná. Velkou předností je naprostá rovnost stěn a rychlost stavby.

Tento stavební systém je z dřevocementových desek, do nichž se lije beton, ve skladbě nechybí 10cm vnitřní polystyrenová izolace. Stavební systém Durisol tvoří obvodové zdi celého domu (vnitřní příčky jsou z ytongu). Jeho vnější strana s vysokým tepelným odporem zabraňuje průchodu chladu do stěny a tím jejímu prochladnutí.

Navíc betonové jádro s vysokou tepelnou akumulací zároveň vrací teplo, které se v něm nashromáždilo přes den, zpět do místnosti. Proti jiným stavebním materiálům je tloušťka zdí z durisolových desek výrazně nižší i při vysoké izolaci, takže získáme větší obytnou a užitnou plochu domu.

DESATERO VÝBĚRU DEVELOPERSKÉHO PROJEKTU
1. SPOLEHLIVOST A ZÁZEMÍ DEVELOPERA
O dané společnosti se snažíme zjistit co nejvíce informací: kdy vznikla, jak pracuje, kdo je majitelem, podílníkem firmy. Důležité jsou i reference o již uskutečněných projektech. Zajímá nás i způsob financování a možnosti úhrady kupní ceny, ptáme se na záruky.
2. URBANISTICKÉ A ARCHITEKTONICKÉ ŘEŠENÍ PROJEKTU
Vizualizace domu nejsou tak důležité, může jít o pohledy, které v reálu ani nemusíme vidět (z důvodu úhlu či odstupu). Zaměříme se na technické detaily, např. orientaci bytu ke světovým stranám, velikost jednotlivých místností, dispoziční řešení bytu či domu. Zajímá nás vyřešení úložných prostor, umístění dveří atd.
3. LOKALITA POZEMKU
Vyplatí se navštívit osobně budoucí místo stavby a okolí prozkoumat. Sledujeme hustotu okolní zástavby, dostupnost zeleně a blízkost přírody, ale i služeb.
4. SOUSEDÉ
Platí sice pořekadlo „Souseda si nevybíráš“, ale určitý výběr je již dán lokalitou a cenou. V případě řadových domků je dobré, když má každý domek svoji vlastní střechu se zakončením, okap, který nenavazuje na další dům, atd.
5. TRVALÁ HODNOTA PROJEKTU
I přes recesi se investice do nemovitostí vyplácí, zejména když jsou určené k trvalému bydlení. Důležitá je kvalita nejen stavebního materiálu, ale i práce. Vhodné nejsou designové výstřelky. Preferujeme jednoduché, střízlivé domy, které nepodléhají módě a respektují základní pravidla ve stavebnictví.
6. CENA
Je v našem zájmu zjistit si, z jakých položek se konečná cena nemovitosti skládá. Je dobré znát i odhad budoucích provozních nákladů (spotřeba energií, ostatní náklady na provoz).
7. SLUŽBY, VOLNÝ ČAS
Ke spokojenému bydlení rozhodně nestačí pěkný domek. V okolí nového domova potřebujeme mít k dispozici základní služby i zajištění příležitostí pro volný čas (sportovní a kulturní vyžití) a místa pro vzájemná setkávání (restaurace).
8. ZELEŇ
Stromy a keře slouží také jako hluková a prachová clona. Je tedy rozdíl, zda je projekt situován do již vzrostlé zeleně nebo stojí na poli a s výsadbou se teprve počítá (zazelenění bude trvat desetiletí).
9. DOPRAVNÍ DOSTUPNOST
Bydlet mimo město je fajn, ale musíme se zamyslet nad dojížděním do města. I když máme k dispozici auto, nemusí být vždy po ruce (servis, porucha apod.). Pak oceníme, když se i hromadnou dopravou snadno dostaneme do práce a děti do školy.
10. HLUČNOST A OSTATNÍ EMISE
I když jsou už ve fázi projektu sledovány požadavky na dodržení hygienického standardu, je dobré vyhýbat se stavbám v blízkosti hlučných silnic.

Minislovníček

Durisol

Jde o štěpkocementové desky vyrobené z přírodního materiálu na bázi dřeva a cementu. Dřevo tvoří 89 % objemu desky, zbytek připadá na cement, vodu a vodní sklo.

Cement zajišťuje vysokou pevnost, vodní sklo nižší nasákavost. Tím jsou desky odolné proti vodě, mrazu a ohni. Desky jsou zkracovány a přiřezávány pilou přímo na stavbě na požadované rozměry. Je možné vytvářet půdorysné zakřivení i klenby bez dodatečných opatření.

Nízkoenergetické domy

Jsou stavby, jejichž vlastnosti významně snižují provozní náklady. Energeticky úsporný dům je konstruován tak, že náklady na zajištění provozu hotového domu jsou nižší než v případě domu postaveného podle platných norem a předpisů.

Zásadní roli má pak výběr druhu a vlastnosti materiálu, z něhož je dům postaven. Základním parametrem pro nízkoenergetický dům je hodnota měrné spotřeby tepla na vytápění. Musí být nižší než 50 kWh/m2 za rok.

Tepelné mosty

Jsou části konstrukce domu, kde se výrazně mění vnitřní povrchová teplota, znamenají velké energetické ztráty. Cílem je mít stavbu bez tepelných mostů.

Reklama

Související články

Luxusní bydlení v díře s dokonalým výhledem

Nádherné okolí švýcarské vesnice Vals přímo vybízí k výstavbě luxusních vil. Aby však nebyl narušen ráz místních termálních lázní, navrhli architekti stavbu na...

Výběr článků

Načítám