Hlavní obsah

Liga na ochranu matrace

Když už člověk investuje do matrace, na kterou někteří výrobci poskytují záruku až 25 let, tak by si měl rozmyslet, jak se o ní hodlá starat. Je to podobné, jako když si volíte partnera. I u matrací existují některé vychytávky, které její život prodlouží a život s ní učiní příjemnější. Plýtvat materiálem, do kterého jsme již investovali, se nevyplácí ve vztahu ani v ložnici.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Dnes se kromě klasických jednostranných matrací vyrábějí i matrace oboustranné. Jejich velkou výhodou je, že můžeme použít obě strany, a tak si matrace déle zachová své vlastnosti a také čistotu. Pokud doma máte klasickou matraci, také vám poradíme.

Aby vám klasická matrace vydržela co nejdéle

Pořiďte si chránič matrace. Jeho cena se pohybuje okolo pěti set korun a udělá vám velkou službu. Bude vaši matraci chránit před znečištěním. I ten navíc můžete chránit, třeba oboustranným přehozem přes postel.

.: Oboustranný přehoz na postel, vatovaný, s hedvábným leskem. Zpracování s čtvercovým prošíváním, saténový lem. foto: Archív Důmí

Chránič matrace

Takový chránič může mít výplň z ovčí vlny, nebo i z koňských žíní a pěnové jádro. I on však vyžaduje nějaké to ošetření. Bude ale nesporně jednodušší, než čištění celé matrace.

I tu však můžeme lehce čistit, když si koupíme hubici na čištění matrací a nasadíme ji na náš vysavač, skvrny na matraci pak vyčistíme šamponem na čalounění. Chránič matrace vypereme v pračce, nebo vyčistíme šamponem na čalounění, ten nás bude stát okolo sta korun.

.: S chráničem matrace se nemusíte o matraci bát a můžeme si přinést do postele snídani, nebo si s blízkými zahrát karty.foto: Gumotex

Rošt přebere zatížení, které slabší matrace nedovedou rovnoměrně rozložit, a také nám matraci dobře odvětrá. Rošt si můžeme pořídit lamelový nebo laťkový.

Co zvážit, než si rošt nebo matraci pořídíme

Když si rošt v prodejně vybíráme, je dobré si předem poznamenat kolik vážíme (některé rošty jsou totiž vhodné pouze pro osoby do 80kg, osoby, které váží víc asi budou potřebovat výkyvné lamely, které mají větší pružící schopnosti), jaký druh a výšku matrace máme a jaké jsou naše zdravotní obtíže. Jen tak nám bude moci prodejce poradit ten správný rošt šitý na míru právě pro nás.

.: Lamelový rošt Lima KF s ručním nastavením části hlavy a nohou (Purtex, 1505 Kč).

Totéž platí i pro matraci. Než tedy půjdete na nákup matrace, napište si všechny tyto údaje a poraďte se. S prodejcem a třeba i s partnerem, pokud s ním lože budete sdílet, jistě bude dobré si zjistit údaje i o něm. Pakliže jej tedy neznáte jako svoje boty a nevíte, na které straně nejraději leží a jestli není třeba alergik. Pozornost se v obou případech jistě vyplatí a naše tipy vám k tomu budou nápomocny.

Reklama

Související témata:

Související články

Tvrdá matrace způsobuje bolesti zad

Lékaři a odborníci na zdravé spaní zjistili, že tvrdé matrace na našich postelích neznamenají pro naše záda nic dobrého, ještě hůře však působí na ta bolavá....

Pořiďte si kvalitní spaní

Jestliže se chceme opravdu dobře vyspat, nestačí jen dobré lůžko a matrace. Celá ložnice musí být přizpůsobena tomu, abychom si dobře odpočinuli. Faktorů,...

Lůžko musí dýchat

Mezi hlavní příčiny špatného spánku patří stres, velká tělesná zátěž, nemoc ale i nevyhovující postel. Dobré lůžko by mělo poskytnout co nejlepší odpočinek...

Výběr článků

Načítám