Hlavní obsah

Postavte si vlastní originální luxferovou stěnu

Právo, Sylva Svobodová

Luxfery někteří vnímají jako nemoderní, zastaralý materiál. Odhoďme předsudky, protože skleněná tvárnice doznala výrazných změn. Prodává se v mnoha barvách, tvarech a dekorech. Navíc postavit si vlastními silami stěnu z luxfer zvládnete i sami.

Článek

Architekti luxfery rádi používají v interiéru a vytvářejí tak nápadité skleněné plochy, které propouštějí světlo (mj. prosvětlují chodby, schodiště, staví příčky v koupelně, dělicí stěny).

  • Luxfery se nabízejí v mnoha designových řadách, v barvě čiré, růžové, modré, zelené, fialové, červené, žluté, oranžové a dalších. Oblíbené jsou prvky s metalickým kovovým efektem, některé luxfery mají dekor kruhu, diamantu, jsou rovné nebo s vlnkou.
  • Novinkou jsou luxfery se zrcadlovým nástřikem podél vnitřních stran. Odrážejí světlo a výrazně zvyšují prostup světla skleněnou stěnou.
  • Klasický rozměr luxferu je 19x19x8 cm, nabízí se ale i menší rozměr 11x11x8 cm. Cena podle typu a provedení se pohybuje zhruba od 60 Kč do 600 Kč včetně DPH za kus.

Stěnu postavíme sami

Pro kutily není problém postavit si luxferovou příčku svépomocí. Na trhu je nový systém BlocLock, který je jednoduchý, přesný, bezprašný (nemá nic společného s klasickou stavbou). Vybereme si některou kufříkovou sadu, která obsahuje vše, co potřebujeme (plastové profily, dostatek lepidla).

Dále se vybavíme klasickou pistolí na silikon, pilkou na dřevo a houbičku na spárování.

V každém balení je podrobný návod a všechny potřebné profily pro náš rozměr zamýšlené stěny. Potřebujeme-li jiný rozměr, není problém si komponenty doobjednat z jiné sady či vzájemně kombinovat.

Postup
1. Nejprve podle vodováhy zkontrolujeme, zda podlaha a zeď svírají pravý úhel. Máme tak jistotu, že zeď nebude křivá.
2. Nalepíme podlahový a svislý profil (na podlahu a zeď). Jestliže to vyžaduje situace, upevníme profily pomocí hmoždinek a šroubů. Lepidlo naneseme na spodní profil a svislý profil do výšky 40 cm.
3. Umístíme první luxfer do profilu. Montážní profily jsou vyrobeny z pěnového PVC. Dutinky v profilu zvyšují jeho pevnost a tepelnou odolnost. Zabraňují tím úniku tepla spárami luxferu.
4. Lepidlo poté naneseme na obě strany krátkého profilu. Spáry mezi luxfery jsou malé (2-5 mm). Profily jsou mrazuvzdorné a nehořlavé.
5. Umístíme krátký profil z boku luxferu. Opakujeme kroky 3, 4, a 5.
6. Neneseme lepidlo na dlouhý vodorovný profil, který potom položíme na první řadu luxferu
7. Pokračujeme podle kroků 3-6, dokud nemáme hotových 5 nebo 6 řad luxferu. Počkáme 24 hodin, než začneme zdít další řady.
8. Stěna nemusí být prvních čtyřiadvacet hodin po dokončení zcela pevná. Lepidlo zatvrdne až po přibližně třech týdnech. Sprchovat se však můžeme ještě týž den.
9. Počkáme 24 hodin, než začneme stěnu spárovat. Používáme doporučené spárovací hmoty, které nepoškrábou sklo a nepraskají. Tak, a příčka je hotová!
Fota: archív firmy Keraservis

Přednosti luxfer

  • Zajímavé barvy, tvary a dekory: designový prvek v interiéru 
  • Zvukově a tepelně izoluje
  • Propouští dostatek světla, ale zachovává intimitu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám