Hlavní obsah

Kulturní dům Eden v Praze pořád chátrá

Právo, Lucie Fialová

Co si počne s bývalým kulturním domem (KD) Eden ve Vršovicích, který zůstává léta zavřený, zatím radnice Prahy 10 přesně netuší.

Foto: Profimedia.cz

Kulturní centrum Eden

Článek

Místostarosta Bohumil Zoufalík (ODS) Právu řekl, že alespoň konkrétní rozhodnutí o budoucím využití kdysi významného kulturního stánku už musí padnout příští rok. Jinak bude objekt z 80. let víc a víc chátrat.

Omšelá cedule na skleněných dveřích hlásá Vstup zakázán, nebezpečí úrazu, Objekt není v provozu, žlutý nápis v prvním patře naopak zve k návštěvě restaurace, nočního klubu, za sklem v přízemí stojí na sobě pokládané židle.

Původní plány radnice hovořily o přestavbě za 350 miliónů korun na víceúčelové centrum, kde by se mísila kultura, restaurace, squashové kurty, bowling.

Jeden čas projevily zájem i fotbalová Slavia a Bohemians 1905, které uvnitř chtěly zřídit síně tradic obou klubů a místnosti pro setkávání fanoušků.

Měli jsme dvě bolavá místa; Vršovický zámeček a Eden. Teď už zbylo jenom jedno
Bohumil Zoufalík, místostarosta

Jenže přišla finanční krize a všechny plány zůstaly ležet ladem. „Ale kulturní dům Eden nechceme nechat chřadnout,“ ujistil Zoufalík, který věří, že chystaná obnova pomůže i tomu, aby se místo stalo centrem městské části. Už dnes tím směrem lidé míří do přilehlého nákupního komplexu, davy fanoušků zase na slávistický stadion.

„Zcela jiným směrem, co se využití týče, bychom se neměli ubírat,“ míní zástupce starosty. Obec stále přemýšlí o něčem, co bude sloužit široké veřejnosti. Ovšem za menší peníze než dřív. Kino ale obnovit nechce. Jednak kvůli vysokým nákladům a také proto, že multikino se nachází nedaleko na Floře.

„Měli jsme dvě bolavá místa – Vršovický zámeček a Eden. Teď už zbylo jenom jedno, protože obnova zámečku běží,“ poznamenal Zoufalík. Bývalá Rangherka ve Vršovicích se přestavuje na Dům spokojeného stáří pro 80 seniorů.

Prodávat památkově chráněnou stavbu v Edenu, kde se například odehrávaly koncerty, výstavy, v roce 1988 obvodní konference KSČ, v devadesátých letech velkolepá diskotéka, zatím Praha 10 nechce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám