Hlavní obsah

Šlechtovka má být opět magnetem Stromovky, Praha dá na opravu 200 miliónů

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná že svou roli hrají všechny možné letošní volby. Šlechtova restaurace v pražské Stromovce se má po požáru před třiceti lety začít konečně opravovat. Město by ji chtělo otevřít za dva roky a je připraveno do oprav investovat přes 200 miliónů korun.

Foto: Petr Janiš, Právo

Stav někdejší Královské dvorany se od požáru před 30 lety jen zhoršoval.

Článek

Radní v úterý schválili takový návrh Radovana Šteinera (ODS). Šteiner souvislost s volbami nepřímo odmítl, podle něho se Šlechtovka, jejíž klenby podepírá výdřeva, opravovat nemohla, dokud se pod ní razil tunel Blanka.

Ražby na Letné budou pokračovat do podzimu. Až skončí, měli by se zatím neznámí stavbaři vrhnout na Šlechtovku, barokní stavbu přestavěnou v novogotickém stylu. Stavba pamatuje časy Rudolfa II., jmenovala se tehdy Královská dvorana.

Oblíbené místo mnoha Pražanů zničily na přelomu 70. a 80. let minulého století dva požáry. Obavy o Šlechtovku po povodních zesilovaly i propady zeminy při ražbě dvou tubusů tunelu pod Stromovkou. „Výstavba městského okruhu, jehož trasa probíhá přímo pod objektem, si vynutila statické zajištění Šlechtovy restaurace,“ přiblížil radní. Sejmuty byly fresky a odstraněny kamenné balustrády.

Oprava v konzervativním duchu

I když se má o cenu opravy soutěžit, Šteiner odhadl, že cena bez DPH bude činit 180 miliónů korun. Za své vzala podle něho představa poměrně radikálních úprav z druhé poloviny 90. let. Náklady se tehdy odhadovaly na sto miliónů korun. „Současný projekt počítá spíš s konzervativním pojetím,“ přiblížil Šteiner.

Na blížící se volby poukázala opozice. „Myslím si, že odhadovaná částka měla být uvolněna v rámci schvalování rozpočtu a ne až nekoncepčně týden před volbami,“ poznamenal šéf finančního výboru Petr Hulinský (ČSSD). Radní ale pro letošek schválili jen zlomek z celkové investice, konkrétně jde o 30 miliónů korun. Další zdroje budou hledat při sestavování rozpočtu na příští rok.

Provozovatel restaurace Václav Šlechta, který odmítal, aby se Šlechtovka stala součástí podniku Hotely a restaurace, zemřel podle náměstka primátora Rudolfa Blažka (ODS) před 60 lety, a obnova stavby je tedy symbolická. „Věřím, že se během dvou let podaří přirozené centrum ve Stromovce zprovoznit,“ uvedl.

Až se to stane, má Šlechtovku, v níž by vedle restaurace vznikl prostor pro koncerty či výstavy, půjčovna bruslí a kol a také infocentrum, deset let provozovat město společně s Prahou 7.

Té také bývalá restaurace od roku 1996 patří a radnice Prahy 7 nechala na pozemek přivést inženýrské sítě. Podle starosty Marka Ječménka (ODS) do Stromovky o slunných víkendech zamíří až deset tisíc lidí z širšího centra metropole. Nelze vyloučit, že po deseti letech radnice restauraci pronajme.

Reklama

Související témata:

Související články

U Karlova mostu má být kamenická huť

Současná etapa opravy Karlova mostu skončí nejspíš až v říjnu, nikoli v červnu, jak se předpokládalo. Město také oznámilo, že pro zásadní opravu pláště mostu,...

Výběr článků

Načítám