Hlavní obsah

Prodej nemovitostí bez asistence zprostředkovatele roste

Právo, zr

Heslo „RK nevolat“ se v realitních inzerátech objevuje stále častěji. Řada majitelů nemovitostí se totiž chce při prodeji vyhnout realitním kancelářím a ušetřit tím desítky až stovky tisíc korun za zprostředkovatelskou provizi. Vyplývá to z analýzy realitního serveru bezrealitky.cz, která zaznamenala meziroční nárůst prodeje nemovitostí bez účasti zprostředkovatele o 249 procent.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Řada majitelů nemovitostí prodává byty přímo, ušetří až statisíce.

Článek

„Kvůli finanční krizi jsou teď kupující citlivější na cenu nemovitostí a tu provize zbytečně navyšuje – například u bytu v hodnotě tří miliónů jde o částku okolo 100 tisíc korun,“ uvedl Jakub Havrlant, ředitel bezrealitky.cz.

Nejdůležitější je převod peněz

Podle advokáta Josefa Aujezdského z advokátní kanceláře E-advokacie je růst realitních transakcí bez zprostředkovatele důsledkem většího právního povědomí prodávajících a kupujících: „Lidé si začínají uvědomovat, že realitní kancelář nemůže sama o sobě garantovat úspěch transakce.

Podle české legislativy realitní činnost nepatří mezi takzvané vázané živnosti, to znamená, že v tomto oboru může podnikat prakticky kdokoli. Na trhu tak vedle seriózních realitních kanceláří působí i podnikatelé, kteří chtějí jen rychle zbohatnout a oboru ve skutečnosti nerozumějí,“ varuje Aujezdský.

V případě absence odborného dohledu nad průběhem transakce je nejrizikovější částí celého obchodu převod peněz. „Převod peněz by měla zajistit nezávislá třetí osoba, která bude korektnost transakce garantovat – advokát, notář nebo banka, nikoli realitní kancelář,“ důrazně doporučil Aujezdský. Důvodem je nejen prevence před možnou zpronevěrou peněz, ale i ochrana pro případ úpadku realitní kanceláře.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám