Hlavní obsah

České dráhy prodají svůj pražský palác

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České dráhy (ČD) se rozhodly prodat honosný Sweerts-Šporkovský palác, který vlastní v pražské Hybernské ulici. Zájemcům ho nabídnou 15. července v elektronické aukci, vyvolávací cena bude půl miliardy korun.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Budova Sweerts-Šporkovského paláce v Hybernské ulici v Praze.

Článek

„Dražbu jsme zvolili s cílem dosáhnout maximálního zisku a zajistit transparentnost prodeje. Jde o samostatný obchodní případ, jenž nemá žádnou souvislost s jinými, už dříve schválenými prodeji majetku naší akciové společnosti,“ řekl Petr Šťáhlavský z tiskového oddělení ČD.

Akciovou společností stoprocentně vlastněnou státem se ČD staly v roce 2003.

Už předtím vláda i parlament schválily rozprodej řady objektů, které dráhy nepotřebovaly pro svou hlavní činnost, počínaje lukrativními budovami a pozemky v Praze a konče zdravotnickými a rekreačními zařízeními.

Jedná se o rozhodnutí Českých drah, ne ministerstva

Pozdně barokního Sweerts-Šporkovského paláce, jenž je v seznamu nemovitých kulturních památek a nachází se v památkově chráněném území, využívá několik organizací a firem. Například Federace strojvůdců, cestovní kancelář ČD Travel či ČD Reality.

Jde o šestipatrovou budovu s celkovou plochou více než 9 000 čtverečních metrů. Na dotaz, zda má prodej paláce podporu ministerstva dopravy, odpověděl jeho mluvčí Karel Hanzelka: „Je to vyloženě záležitost Českých drah, jejich vlastní rozhodnutí, které šlo mimo naše ministerstvo.“

Reklama

Související témata:

Související články

Fulnek vydražen za jedenáct miliónů

Chátrající zámek ve Fulneku na Novojičínsku v úterý změnil majitele. Čechoameričan Rostislav Špaček prodal památkově chráněný objekt se zahradou a dalšími...

Výběr článků

Načítám