Hlavní obsah

Jak bez námahy zvládnout předvánoční úklid

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bolí vás záda už jen při představě generálního úklidu? Vyhledejte profíky. A pustíte-li se do úklidu sami, pak postupujte chytře.

Foto: KÄRCHER (2x)

Mobilní parní čistič SC 1030 B zajistí čistotu bez chemie pouze párou v kuchyni, koupelně a na WC. Má i žehličku. Cena 5082 Kč.

Článek

Zejména při pohybovém omezení svěříme náročnější práce profesionálům, ušetříme tak energii a čas.

Když nechceme utratit moc peněz, ponecháme na sobě či na zbytku rodiny jen lehčí úklid.

Jak hledat profíky

Nepodceňujeme reference od dobrých známých. Dnes už i v menších městech existuje služba hodinového manžela. Na internetu najdeme kontakty na úklidové práce a další služby pro domácnost v konkrétním městě, v kraji (např. kdomitoudela.cz, hospodynky.cz nebo teticky.cz).

Výhodou referencí na sociálních sítích je jejich dostupnost, nevýhodou relativní důvěryhodnost.

Foto: TCHIBO

Lehčí úklid zvládneme sami, na těžší práce pozveme odborníky.

Solidnost firmy zvyšuje certifikát, doložené pojištění za způsobené škody při úklidu, kvalitní smlouva o dílo nebo členství v profesní organizaci.

Mnoho úklidových firem i specializovaných živnostníků nalezneme na webových stránkách České asociace úklidu a čištění (cac-clean.cz).

Nejvyšší čas na objednávky

Odborníky na úklid objednáváme nejlépe už koncem listopadu, v předvánočním čase by už kvůli zvýšenému zájmu mohli mít obsazené termíny. Ještě před jednáním s firmou si ujasníme, co vlastně chceme vyklidit, vyčistit.

Foto: VELUX

Neslouží-li nám zdraví, necháme okna na profesionálech. Vyčistí je už za 10 Kč/m2.

Profíci v cenících většinou uvádějí kalkulace za vyčištění typu a plochy oken (jednoduchá, dvojitá šroubovací), specifikují materiál a plochu koberců, podlah (dřevo, laminát, dlažba) i potahů (čalounění, kůže). Má to svůj význam, každý materiál vyžaduje jinou údržbu a čisticí prostředky.

Cena může být uvedena i za hodinu práce, což je obvykle 130–160 Kč. Firmy většinou zvažují relevanci zakázky, takže úklid pod stanovenou minimální cenu nebo pod minimální plochu (koberců, oken) ani neprovádějí. Je dobré se také zeptat na cenu za dopravu.

Foto: VORWERK

Zejména při výběru ručních přístrojů vybíráme možnosti přídavných nástavců.

Jsme-li s firmou spokojeni, určitě její služby oceníme v průběhu roku – po malování, rekonstrukci.

Máte doma páru?

Parní čističe slouží k rychlému úklidu bez chemie a mají mnohostranné využití – dostanou špínu z podlahy i ze spár mezi dlaždičkami v koupelně, z koberců a čalounění.

Odstraní mastné skvrny, zašlý prach a zničí mikroorganismy, stačí naplnit zásobník v přístroji vodou a přístroj zapnout do zásuvky. Do několika minut se připraví pára. Špína se dostává do nádoby s vodou, kterou po úklidu vylijeme do odpadu.

Foto: KÄRCHER

Parní čistič SC 1 Floor Kit obsahuje příslušenství pro čištění podlah, umyjeme s ním i celou koupelnu. Cena 2690 Kč.

Kupujeme-li parní čistič, hlídáme si jeho výkonnost, opotřebování kartáčů, typy nástavců a speciálních utěrek. Může být vybavený jednou nebo dvěma komorami. Na výstupu pracuje s tlakem, který slouží k vypuštění páry (obvykle 3,2 baru u menších přístrojů, u větších 4 bary nebo více). Běžný topný příkon je 1500 W až 1800 W, pára má unikat z přístroje rychlostí kolem 170 km/h.

Na výstupní trysce se teplota pohybuje kolem 100 °C, nemusíme se ale bát, že se opaříme. Pára rychle chladne, zhruba 50 cm od hubice je její teplota již jen 40 °C. Některé přístroje umožňují kontrolu množství a ohřevu páry.

Co dokážou čistidla

Mastnotu s prachem známou z kuchyňského prostředí odstraníme odmašťovadly s alkoholem, alkalickými prostředky. Z dřevěného povrchu je dostaneme lešticími oleji, včelími vosky, mýdlovými čističi s oleji. Vždy doleštíme hadříkem z mikrovlákna, sklo jelenicí.

Foto: VORWERK

Vysavač Kobold VK150 je vhodný pro vysávání všech typů podlah a koberců. Sací výkon se automaticky přizpůsobí vysávanému povrchu. Cena podle typu nástavců a příslušenství od 20 000 Kč.

Na vodní kámen platí voda s octem, kondicionéry obnovující anticalcovou vrstvu nerezových a skleněných povrchů. Vodou s octem nebo přípravky s alkoholem myjeme okna.

Foto: DYSON

Akumulátorový bezkabelový vysavač zvládne hladké podlahy i koberce. Lze přestavět na ruční vysavač. Cena od 12 599 Kč.

Pěnovými čistidly, sypkými šampony ošetřujeme koberce nebo kůži a koženku, potahy. Na větší znečištění čalounění nebo perského koberce raději povoláme odborníky.

Ceny profesionálů

(orientační v Kč/m2)

Mytí oken včetně parapetů 10 až 25 korun

Parkety a jiné dřevěné podlahy (mytí, voskování a leštění) 40 až 60 korun

Dlažba, mramor, žula, PVC, tvrdé povrchy 8 až 15 korun

Mytí podlah kotoučovým strojem 15 až 20 korun

Konzervace podlah 53 korun

Schody (dlažby, mramor, žula, PVC) 15 až 25 korun

Impregnace dlažby 70 až 90 korun

Čištění koberců suchou technikou od 20 korun

Čištění koberců mokrou technikou od 14 korun

Čištění čalouněné sedačky dvojdílné 150 až 200 Kč/kus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám