Hlavní obsah

Drobnosti, které zajistí bezpečí dětí v domácnosti

Právo, Karolina Černá

Sotva se děti naučí lézt a chodit, připomínají pověstný pytel blech. Máloco jim při hraní zabrání v rozletu, a tak nezbývá než dětský pokoj opatřit důležitými drobnostmi. Stačí investovat několik stovek a máme jistotu, že dítě na sebe nepřevrhne skříň, po které tak rádo leze, neotevře okno více, než chceme my, ani se neskutálí ze schodů.

Foto: IKEA (6x)

Na každý schod nalepíme proužek samolepicí protiskluzové pásky. Délka 5 m za 129 Kč.

Článek

Bezpečný spánek

V blízkosti dětské postele nenecháváme hořící svíčky a hřející světelné zdroje - zejména ne u dětí, které vyžadují během spánku lehké přítmí.

Foto: IKEA

Nehřejivá stolní lampa. Vypínač světélkuje, takže ho ve tmě snadno najdeme. Cena 399 Kč.

U patrové postele dbáme na bezpečný žebřík, postel můžeme opatřit zábranou. Přenosné zábrany instalujeme nejlépe v místě horní poloviny těla dítěte. Zábrany se nejčastěji vyrábějí z kovové konstrukce, mají polohovací mechanismus.

Foto: MYHM

Zábranu výrobce dodává ve 2 výškách (23 cm a 32 cm). Je vyrobena z litého plexi (Plexiglas) s pískovaným designovým povrchem ve fialové, zelené, modré, červené nebo oranžové barvě. Cena 2179 Kč.

Rizika v prostoru

Rozkládací ohrádky vytyčí prostor batoleti pro lezení. Ohrádka zatarasí balkónové dveře nebo krbová kamna. K volnému, bezpečnému pohybu přispěje branka instalovaná ve dveřích místnosti, nebo při vstupu na schodiště.

Branky jsou nenápadné, vyrábějí se z průhledných materiálů. Většinu typů roztáhneme na více rozměrů, snadno je složíme.

Foto: SLŮNĚ CZ

Lamelová zábrana Guard Me značky Baby Dan se snadno instaluje, po odblokování se automaticky otevírá. Ideální do úzkých otvorů od 55 cm, s prodloužením ji lze použít až do 113 cm širokých dveří či schodů. Výška 71 cm. Cena 1930 Kč.

Bezpečná podlahová krytina neklouže, v opačném případě dáme dítěti bačkory či ponožky s brzdnou gumou na chodidlech. Koberec volíme zátěžový s krátkým vlasem (max. 1 cm), kusový podložíme protiskluzovou podložkou.

Jsou-li součástí dětského pokoje schůdky, opatříme je brzdnou páskou, neklouzavým povrchem.

Foto: NEMLUVŇATA CZ

Uzávěr klíče ve dveřích značky Baby Dan nedovolí dítěti odemknout dveře. Cena 199 Kč.

V zápalu hry se děti snadno zraní o rohy nábytku, mohou na sebe i převrhnout skříň. Na rohy nábytku ve výšce dětské hlavy umístíme speciální krytky.

Skříně, monitor opatříme pásem proti překlopení, který připevníme k zadní straně zařízení a ke zdi, u televize k zadní hraně nábytku, na kterém stojí. Spodní část noh stolu a lehčích stoliček opatříme gumou, která jejich pohyb po nárazu zbrzdí.

Foto: IKEA

Chrániče rohů sníží nebezpečí úrazu dítěte, které by se mohlo poranit o ostré hrany stolů nebo skříní. Velikost 60 x 60 x 60 cm za 149 Kč/8 kusů.

Použijeme-li speciální uzávěr klíče, zabráníme dítěti, aby si samo odemklo dveře. Pohne sice uzávěrem, ale klíč se otočí pouze navenek, v zámku zůstane ve stejné pozici.

Foto: SLŮNĚ CZ

Bezpečnostní pásy od Baby Danu chrání dítě před převržením ploché televize. Pásy jsou nastavitelné, upevníme je i na skříně. Cena 169 Kč.

Díky mechanismu dvojitého zamykání mohou dospělé osoby bez problému použít zámek stisknutím a otočením uzávěru, který vyhovuje většině typů klíčů od domu.

Foto: IKEA

Protiskluzová podložka pod koberec ho udrží na místě. Snižuje tak nebezpečí uklouznutí a ulehčuje vysávání. Cena 179 Kč.

Okna pod kontrolou

Riziko pádu z okna snížíme na minimum zarážkami fixujícími pootevřené okno. Dítě ho nemůže otevřít ani si skřípnout prsty. Do posuvných oken i dveří instalujeme zarážky znemožňující jakoukoli manipulaci do boku.

Foto: ISOTRA

Od loňského září platí nová norma upravující zajištění bezpečnosti dětí před uškrcením v nebezpečných smyčkách, které se mohou tvořit u ovládání vnitřních žaluzií.

Při nákupu stínicí techniky do dětského pokoje sledujeme u výrobku splnění tří ČSN EN norem, které platí od 1. 9. 2014. Hlavní je ČSN EN 13120 upravující zajištění bezpečnosti dětí před uškrcením ve smyčkách, které se mohou tvořit u ovládání vnitřních žaluzií.

Jaká je třeba sledovat rizika? Malé děti se mohou uškrtit ve smyčce z vytahovacích šňůr, řetízků, pásků a vnitřních šňůr, které ovládají výrobek. Šňůry proto odstraníme z dosahu malých dětí, nesplétáme je dohromady a ujistíme se, že nejsou zkroucené a nevytvářejí smyčku.

Foto: SLŮNĚ CZ

Zajištění okna zarážkou brání jeho plnému otevření. Cena 149 Kč.

Všechny výrobky interiérové stínicí techniky instalované v místech, kde se předpokládá výskyt dítěte ve věku 0-42 měsíců, musí mít od 1. 9. 2014 ochranné prvky a označení s varovným upozorněním jak na samotném výrobku, tak na jeho obalu, a to v českém jazyce.

Pozor na prstíky

Na zásuvky dáme speciální krytky, takže dítě nemá šanci do nich strčit vodivé věci.

Skříňky a zásuvky, v nichž by si mohlo skřípnout prst, ošetříme pojistkami.

Foto: IKEA

Bezpečnostní zarážka zabrání dítěti v přístupu k nevhodnému obsahu zásuvek a skříněk. Cena 79 Kč/5 kusů.

Foto: CANPOL BABIES

Ochrana zásuvky chrání před zasažením elektrickým proudem. Je určena do standardních elektrických zásuvek se zemnicím kolíkem. Cena od 59 Kč.

Univerzální pojistky dvířek se dají umístit i na dvoukřídlé dveře. Použít můžeme zarážky z pružné pěny, které se nasadí na okraj dveří. Dveřní panty přikryje samolepicí zábrana připevněná na veřejích. Vydrží na místě po dlouhou dobu.

Foto: IKEA

Zarážka dveří je udrží otevřené -rychlý a snadný způsob, jak zabránit přivření dětských prstíků do dveří. Cena 149 Kč/2 kusy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám