Hlavní obsah

Stavba rodinného domu svépomocí získává na oblibě, má ale svá pravidla

Právo, Gisela Růžičková

O tom, že stavba rodinného domu dodavatelským způsobem dá zabrat, nikdo nepochybuje. A což teprve stavba domu svépomocí? Ta je určitě vyčerpávající. Už jen porovnávání rozpočtů od různých developerů je složitou fází dlouhého stavebního procesu.

Foto: VESPER HOMES

Alternativou ke klasické stavbě domu z cihelných bloků je dřevostavba.

Článek

Přesto se zájem stavebníků o výstavbu domů svépomocí každoročně zvyšuje. Jedním z důvodů, proč se vracejí ke svépomocné výstavbě, jsou finance.

Mnozí zájemci o bydlení ve vlastním domě na ceny stavebních společností prostě nedosáhnou nebo se nechtějí zadlužit na dlouhých dvacet a více let.

Foto: HELUZ

Použití broušených cihelných bloků na založení zdiva prvního nadzemního podlaží vyžaduje přesné výškové vyrovnání zakládací malty na betonové desce.

Další příčinou je nebývalý výběr stavebních materiálů, z nichž některé fungují jako skládačky a není nutné mít na stavbě pořád zedníky.

Výhodou dneška je také množství návodů a publikací, zároveň fungují i různé iniciativy nebo kurzy, kde se dozvíme, jak postavit dům bez stavební firmy krok za krokem. Na webech lze nalézt mnohé postupy, výpočty nákladů i návodná videa.

Foto: HELUZ

Keramické stropní panely nad druhým nadzemním podlažím jsou uloženy ve spádu.

Přípravu stavby si lze usnadnit i akčními balíčky, v nichž nabízejí špičkoví výrobci materiálů nutných pro stavbu rodinného domu společně nejvýhodnější stavební řešení, špičkovou kvalitu i nejnižší cenu výrobků s možností konzultace.

Časový plán

Stavba rodinného domu je i s přípravou dlouhý proces, během kterého se budeme muset naučit spoustu nových věcí a obrnit se trpělivostí. Čeká nás jednání s úřady i dodavateli.

Musíme vědět, jak chceme bydlet, a podle toho volit dispozici domu. Také budeme muset alespoň obecně prostudovat platný stavební zákon, kde nalezneme užitečné informace.

Foto: HELUZ

epelně izolační vrstva zhutněného násypu pěnového skla Refaglass, které nabízí moderní řešení tepelné izolace základových desek a funguje zároveň jako drenáž.

Výběr parcely

Pozemek, na kterém budeme stavět rodinný dům, musí být (podle stavebního zákona) taková část území, která je určena regulačním plánem k zastavění.

V praxi to znamená, že si vyžádáme na městském úřadě územní plán obce, kde jsou tyto informace dostupné. Stavební parcely mají většinou červenou barvu.

Foto: KM BETA

Předností celoplošného tenkovrstvého zdění je vyrovnání povolených tolerančních nepřesností, tenké spáry také snižují ztráty tepelnými mosty a vlhkost ve zdivu.

Pozorně si prostudujeme také popis regulačních zásad, kde je uvedeno, kolik procent plochy lze zastavět apod.

Během výběru vhodného pozemku se zajímáme o dostupnost inženýrských sítí a občanské vybavenosti: zda vede k parcele přípojka vody, plynu i elektřiny a také zda je v místě mateřská školka, škola, lékař, obchody či restaurace.

Foto: EPS

Komplexní zateplení šetří peněženky, a to jak výdaje na teplo v zimě, tak i za klimatizaci v létě. Jedině tak lze ušetřit až desetitisíce korun ročně.

Jaké bydlení a za kolik

Nejdříve provedeme nezbytnou finanční rozvahu. Zamyslíme se, kolik peněz můžeme a chceme do bydlení investovat.

Orientační cenu výše hypotéky, na kterou dosáhneme, můžeme získat na internetových hypotečních kalkulačkách, ale vyplatí se navštívit hypoteční banku.

Foto: SCHIEDEL

Základ dvousložkového komínu Absolut Xpert pro pasivní domy tvoří vnitřní tenkostěnná keramická vložka, sendvičové tvárnice, speciální čelní deska a dvířka. Systém je použitelný pro všechna paliva.

Z čeho stavět

Z jakého materiálu dům postavíme: budou to cihly, dřevostavba nebo zvolíme montovaný dům? Vše ovlivní naše finanční možnosti a preference, ale nepodceníme ani provozní náklady domu v budoucnosti.

Jak správně zvolit poměr počáteční investice a pozdějších nákladů, si lze vyzkoušet např. na www.porometr.cz.

Foto: ČESKOMORAVSKÝ BETON

Stavba s čerstvou maltou Malmix se obejde bez přípojky vody i elektrické energie. Směs připravenou k okamžitému zdění doveze autodomíchávač až na stavbu v požadované konzistenci a kvalitě.

Projekt

Individuální projekt nám připraví architekt nebo si vybereme z nabídky typových domů. Promyslíme si vše do posledního detailu včetně příjezdové cesty, zimní zahrady, bazénu apod.

Foto: HPI-CZ

Dýchající zateplení střechy v podobě nadkrokevní izolace z fenolické pěny ze systému Thermo-Line vytvoří v domě zdravé klima bez plísní, ochrání před únikem tepla v zimě a přehřátím v létě.

Stavební dozor

Na stavbu bude dohlížet stavební dozor. Je to většinou firma nebo člověk zodpovědný za průběh stavby podle projektové dokumentace, dodržování platných předpisů a norem.

Vyplatí se nezávislý odborník, na kterého máme dobré reference a který nám připraví detailní rozpis jednotlivých položek včetně cen.

Foto: LINDAB

Také plechová střešní krytina Topline, profilovaná do tvaru klasických skládaných tašek, nabízí kvalitu a dlouhou životnost stejně jako betonová nebo pálená střešní krytina.

Stavební povolení

Chystáme-li se stavět běžný rodinný dům do 150 m2 s nejvýše dvěma nadzemními podlažími, podkrovím a sklepem na stavebním pozemku, stavební povolení nebudeme potřebovat. Postačí stavbu ohlásit příslušnému stavebnímu úřadu.

Foto: ČESKOMORAVSKÝ BETON

Lité podlahy výborně vedou teplo, pomáhají tak zvýšit účinnost podlahového topení a usnadnit jeho regulaci. Jsou vhodným podkladem pro další, tzv. nášlapné, vrstvy nebo i velmi atraktivním finálním povrchem.

Stavba domu

Pro zahájení stavby domu je ideálním obdobím jaro a léto. Odborníci doporučují připravit si alespoň minimální finanční rezervu pro případ, že jsme i přes důkladnou přípravu na něco zapomněli.

Jednotlivé fáze stavby
Příprava stavby
Rozhodnutí stavět, financování, výběr, zaměření a koupě pozemku, oplocení, měření radonu, příjezdová cesta, projekt domu, stavební řízení, domek na nářadí a materiál a studna.
Základová deska
Zaměření domu, zemní práce, příprava a betonování základových pásů, ztracené bednění, betonování desky.
Hrubá stavba
Sklep, hydroizolace, založení stavby, zdění obvodových a nosných zdí, příprava a betonování stropu, zdění podkroví, betonování věnce a štítu, komín, krov, střešní krytina, střešní okna a klempířské prvky, betonování schodiště.
Rozvody a instalace
Elektroinstalace, voda a odpady, rozvod plynu, topení, TV, telefon, internet, zabezpečovací systémy.
Přípojky
Elektřina, kanalizace a čistička odpadních voda plyn.
Dokončení stavby
Okna a dveře, garážová vrata, omítky a štuky, podlahové topení a radiátory, betonování a lití podlahy, obklady dlažby, zařízení koupelny a WC, parapety, krb, sádrokartony, malování nebo tapety, podlahové krytiny, zásuvky, vypínače, osvětlení, dveře a zárubně, schodiště, žaluzie, rolety, závěsy, zateplení domu, fasáda, solární systémy, tepelné čerpadlo.
Kolaudace domu vnitřní vybavení
Kuchyně, obývací pokoj, pracovna, ložnice, dětský pokoj, chodba, šatna, technická místnost a kotelna.
Napište nám
Postavili jste dům nebo rekonstruovali byt a rádi byste se pochlubili? Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

Víte, že…

…ročně se formou individuální výstavby postaví zhruba 12 000 rodinných domů?

…svépomocných staveb vzniká nejvíce ve Středočeském (24 %) a nejméně v Karlovarském (0,6 %) kraji?

…více než polovinu stavebníků tvoří středoškoláci ve věku 25 až 44 let?

…do stavby svépomocí se pouštějí lidé se základními znalostmi nebo zkušenostmi s některými odbornými pracemi?

…80 % rodinných domů je dokončeno do dvou let od zahájení stavby?

…nejčastěji se stavějí domy dvoupatrové nebo bungalovy do velikosti zastavěné plochy 150 m2?

…rozpočet na stavbu se pohybuje od 1,5 do 2 mil. Kč?

…při stavbě svépomocí lze ušetřit milión korun?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám