Hlavní obsah

Jak udržet ručníky stále hebké a nadýchané

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aby byly ručníky stále stejně barevné, měkké a hebké jako při koupi, měli bychom vybírat kvalitní zboží a správně o ně pečovat. Při pořizování ručníků a osušek se zaměříme nejen na barvy a velikosti, ale také na gramáž, materiál a délku vláken. Při praní pak dodržujeme základní pravidla.

Foto: MATĚJOVSKÝ-POVLEČENÍ

Bambusový ručník a osuška Roma (550 g/m2, rozměr 50x100 cm za 240 Kč a 70x140 cm za 420 Kč), béžová-olivová, složení 60 % bavlna a 40 % bambus.

Článek

Jedním ze základních parametrů, podle nichž budeme ručníky a osušky vybírat, je gramáž, neboli hmotnost na metr. Kvalitní výrobky mají číslo 450 g/m2 a vyšší. Hmotnost na metr čtvereční však není jediným důležitým ukazatelem, proto bereme v úvahu i délku vláken a smyček. Díky smyčkám vláken jsou ručníky nadýchané.

Foto: Á LA MAISON

Ručník z kolekce Premium řada Bamboo Luxe (velikost 30x50 cm, 280 Kč), materiál 60 % bavlna + 40 % bambusová viskóza, gramáž 720 g/m2, výrobce Möve.

O stupni nadýchanosti rozhoduje výška vlasu. Dlouhý vlas je zvláště měkký, naopak krátký a hustý zajišťuje masážní efekt. Delší smyčka také zaručuje vyšší savost a absorpci vody. Takové ručníky lépe suší.

Bambus do nevětraných koupelen

Hustota a délka smyček se projevuje i na ceně ručníků. Jednosmyčkové patří mezi nejlevnější, na opačném konci stojí tzv. postřižené froté neboli velur, které jsou lesklé a vytváří efekt sametového povrchu.

Oblíbené jsou ručníky s přídavkem lnu, jsou tenčí a chladivější a hodí se proto třeba do sauny.

Dlouhodobě nejžádanější jsou ručníky z bavlny, i když stoprocentní bavlna nemusí být vždy tou nejlepší volbou.

Foto: Á LA MAISON

Ručník z kolekce Premium řada Maple Twig (50x100 cm, 650 Kč), materiál 75 % bavlna, 15 % modal, 10 % hedvábí, gramáž 500 g/m2, výrobce Möve.

Do koupelny bez přirozeného větrání jsou vhodné spíš ručníky a osušky s bambusovou viskózou. Bambus má přirozenou antibiotickou funkci, nevznikají v něm plísně, ani se nemnoží bakterie. Nedochází proto ke vzniku nepříjemných pachů. Savost ručníků s bambusovým vláknem je navíc třikrát vyšší než u jiných materiálů, protože tato vlákna jsou při mikroskopickém zkoumání v řezu dutá. Ručníky z bavlny a z bambusové viskózy mají gramáž až 720 g/m2.

Zkrátka nepřijdou ani milovníci ekotextilií. Mohou si koupit froté produkty vyrobené ze 100% biologicky odbouratelné bavlny a barvené pouze přírodními barvivy.

Foto: 4 HOME

Hedvábně měkké bambusové ručníky (sada 2 kusů o rozměru 50x90 cm za 299 Kč, gramáž 500 g/m2) poskytnou tělu tu nejjemnější péči.

Mírné sražení po praní je normální

Ani koupě kvalitního ručníku nezaručí jeho měkkost, hebkost a stálobarevnost. Péče o něj má svá pravidla. Před prvním použitím ručník dvakrát vypereme. Při praní se uvolní volná vlákna a ta zbylá se srazí a utáhnou. Ideální je sušení v sušičce, kde se volná vlákna od ručníku dobře oddělí, čímž se prodlouží jejich životnost.

Foto: IKEA

Prací prostředek vždy dávkujeme podle pokynů výrobce. Při nadměrném množství se ve vláknech usazují jeho zbytky, vlákna pak tvrdnou a barvy blednou. Příliš málo prášku nebo gelu naopak vede k nízkému odkalování vody, což rovněž může způsobit ztvrdnutí tkaniny.

Foto: IKEA

Froté ručník FRÄJEN (79 Kč) se střední tloušťkou je měkký a vysoce absorpční (váha 500 g/m2),je vyrobený ze 100% česané bavlny; dlouhá, jemná vlákna dělají ručník ještě jemnější a odolnější. Ručník dosáhne maximální absorpční schopnosti po prvním vyprání.

Samozřejmostí je oddělené praní podle barev a v prášcích a gelech k tomu určených. Univerzální prací prostředky obsahují bělicí substance a optické zesvětlovače, proto by se měly používat výlučně pro bílé froté ručníky.

Nepoužíváme aviváž, která na ručnících ulpí jako film a vlákna slepí k sobě. Ručníky tím významně ztratí nejen savost, ale i hebkost a měkkost. A díky změkčovačům se na ručnících tvoří žmolky.

Foto: IKEA

Dobré a kvalitní froté se vyznačuje použitím hebkých bavlněných přízí, proto nemůže být absolutně nesrážlivé. Nadměrnému srážení se vyhneme, když ještě vlhké a později i zcela suché ručníky krátce natáhneme rukou a vytvarujeme.

Správná péče o ručníky a osušky

1. Před prvním použitím ručníky dvakrát vypereme a usušíme v sušičce, či necháme volně uschnout, aniž bychom se do nich utřeli. Vlákna se zatáhnou a prodlouží se jejich životnost.

2. Dodržujeme předepsané dávkování prášku. Hodně prášku se ve vláknech usazuje a barvy blednou. Málo prášku vede k nízkému odkalování vody a následnému ztvrdnutí tkaniny.

3. Dodržujeme oddělené praní podle barev.

4. Barevné ručníky pereme v tekutém pracím prostředku, který se lépe rozpouští.

5. Na barevné prádlo zvolíme prášek nebo gel s označením color (bez optických zesvětlovačů). Na bílé ručníky používáme prášek, nikoli gel určený pro bílé prádlo. Optické zesvětlovače jsou pouze v sypkém prášku; gely pro bílé prádlo nejsou zdaleka tak výkonné jako prášky.

6. Nepoužíváme aviváž, ta vlákna slepí k sobě a ručníky ztratí měkkost. Může také zapříčinit tvorbu žmolků. U bílých a světlých ručníků může barevná aviváž způsobit i jejich zešednutí či zaprání.

7. Dodržujeme předepsané plnění pračky. Při přeplnění nebo naopak nedostatečném naplnění by třením o buben mohlo rovněž dojít k tvorbě žmolků.

8. Ideální je sušička, která vlákna nejen usuší, ale i načechrá.

9. Sušení na radiátoru nebo na přímém slunci ručníkům škodí, vlákna se mohou polámat.

10. Ručníky ani osušky nežehlíme, smyčky by se zploštěly, polámaly a ztratily savost.

Rady a tipy

  • Dojde-li k vytažení vláken, vždy je nakrátko zastřihneme. Ručník je tkaný tak, že se mu při zastřižení vytaženého vlákna nic nestane.
  • Abychom se vytažení vláken vyvarovali, nikdy nepereme ručníky s oděvy, které mají háčky, zipy nebo suché zipy.
  • I když je froté kvalitní, tvoří se na něm zpočátku žmolky. Hlavně u froté částí s vysokým vlasem, zejména u tkanin jakosti velur. Po pátém až šestém praní by měly žmolky vymizet.
  • Nežádoucí tvorbě žmolků předejdeme správným plněním pračky. Textil se při praní nesmí třít o buben, k čemuž dochází, pokud je pračka přeplněná nebo naopak naplněná nedostatečně.

Reklama

Související témata:

Související články

Jedinečné vázy umocní šarm květin

Léto a vůně květin k sobě patří. Rostou nám na zahrádce, na louce a svázat je do kytice je tak snadné. Můžeme s nimi vyzdobit hned několik místností. Malá...

Chytré pomůcky, které usnadní práci v kuchyni

Chytré pomůcky pro vaření, pečení, přípravu a servírování jídel se hodí každému kuchaři, protože vaření s nimi je jednodušší a pohodlnější. Připravené pokrmy...

Výběr článků

Načítám