Hlavní obsah

Pravidelná péče o okapy ušetří čas i peníze

Právo, Karolina Černá

Podzimní plískanice a padající listí připomenou, že je čas zkontrolovat okapy. Pokud jsou zanesené, nemohou dobře odvádět vodu. Hrozí, že se tak poškodí střešní římsy, nebo ucpou okapové svody a odtokové kanálky. Takové škody pak přijdou na zbytečné peníze.

Článek

Vše je pak nutné rozmontovat, vyčistit a znovu dát dohromady - někdy už rukama odborníka. Okapy by se měly čistit alespoň dvakrát do roka: před zimou a po ní.

Záleží také, v jaké lokalitě se dům nachází. Jestliže je kolem něj velké množství stromů, budou mít okapy v říjnu a v listopadu co dělat, aby listí pobraly. A co teprve vodu z přívalového deště! Navíc v nich rádi hnízdí ptáci a opuštěná hnízda mohou průtok okapem také zkomplikovat.

Jak vyčistit okap

Dbejme na to, aby lezení po žebříku k okapům bylo bezpečné, žebřík stabilizujeme. Jestliže k práci nepostačí žebřík ani silný proud vody, je možné využít výsuvnou teleskopickou tyč se speciální koncovkou - stěrkou na jedné straně a kartáčem na druhé. Prodává se v obchodech se zahradním příslušenstvím. Některé tyče dosáhnou až do 5 m (délka se reguluje objímkou a upevňovacím šroubem) a přitom zůstanou stabilní a lehce ovladatelné.

Na výsuvnou tyč se nasadí čistič střešních okapů, kloubem nastavíme potřebný úhel, aby koncovka čističe zapadla do okapu. Nejdřív stěrkou shrneme nečistoty a kartáčem dočistíme zbytky.

Doporučuje se také zkontrolovat těsnost a pevnost spojů, zejména v místě napojení žlabového kotlíku, napojení žlabů a kolen.

Máme-li strach pouštět se do revize okapů sami, můžeme kontaktovat firmy, které provádějí tzv. výškové práce, mezi něž patří i čištění okapů, revize okapového systému i střechy. V případě, že při čištění okapů specialisté přijdou na ucpané okapové svody, je samozřejmostí, že je rozeberou, vyčistí a poté znovu namontují. Firma také zajistí likvidaci sklizeného odpadu, včetně jeho odvozu. Cena za 1 bm (běžný metr) čištění je 25 až 45 Kč, podle stavu okapů a přístupnosti. Pro představu: práce na činžovním domu 20 m ulice x 20 m dvorního traktu vyjde cca kolem 2000 Kč.

V době přívalových dešťů se stane, že i správně vyčištěný a dimenzovaný nebo dokonce předimenzovaný okapový systém nestačí pochytat a odvést velké množství vody. Tehdy je důležité, aby jeho přední hrana byla o něco níže, než hrana zadní. Dojde-li k přelití žlabu, bude voda odtékat směrem od fasády a nenapáchá velké škody. V místě úžlabí, kde se stéká voda ze dvou střešních ploch, je vhodné na podokapní žlab nainstalovat tzv. zábranu přelití.

Před nástupem zimy se také vyplatí zkontrolovat střešní krytinu, veškeré oplechování na střeše a zatmelení kolem spojů hran plechu s komínem a zdí. Máme-li střešní okna, zkontrolujeme jejich nátěry. Vyčistit by se měly i plechy za komínem, vikýřem nebo střešním oknem, aby mohla odtékat voda.

U starších střešních oken může zatékat pod víko, proto i tady je vhodná kontrola. V případě celkové revize střechy je dobré zahrnout kontrolu sněhových zábran, pokud je máme, a hromosvodů.

Prevence zmenší starosti

Okapový systém lze před ucpáním a poškozením chránit předem. Určitě se vyplatí pořídit si lapač listí. Je to plastová mřížka, válcová nebo plochá. Stojí pár stokorun a do okapu ji jednoduše položí i laik. Mřížka se vkládá vyklenutím nahoru a pevně se sevře v okapu vlastní pružností. Rafinovanější je pak válcová podélně prostřižená mřížka: listí se lépe větrem sfoukne, díky prostřihu se mřížka do okapů lépe nasazuje.

Chránit můžeme i svody. Do horního otvoru v okapu se vloží speciální mřížka z plastu nebo mědi (vypadá trochu jako klec na kanára). Ta zaručí, že listí nenapadá do svodu a neucpe okapovou vpusť.

Proti zimnímu zamrzání vody v podokapním žlabu fungují nejlépe odporové kabely, na českém trhu nalezneme několik výrobců. Je vhodné ovšem okapový systém chránit před náporem sjíždějícího sněhu, nejlépe sněhovými zábranami.

Boj se sněhem a ledem

V případě sněhových zábran se nejčastěji používají trubkové zábrany, které se rozmístí v jedné nebo více řadách po obvodu střechy. Záleží na množství sněhových srážek v dané oblasti, sklonu střechy a délce krovu.

Preventivním řešením je umístění žlabů i svodů hluboko pod hranu střechy, kde zůstanou chráněny před sesuvem sněhu.

Tato technologie montování se běžně využívá na horách. Aby voda nezůstávala v okapu a nezamrzala, již při montáži se dbá na to, aby přední hrana podokapního žlabu byla o něco níže než hrana zadní. Pokud v takto provedeném okapu zamrzne voda, při následném tání poteče směrem od fasády, takže se nepromáčí stěny.

Další možností, jak zabránit zamrzání vody v okapu, je nainstalovat do žlabů, svodů, případně i do úžlabí a na hranu střech topné kabely. Systém ochrany okapových žlabů jde ovládat ručně. Je to řešení nejlevnější; lze ho ale doporučit pouze u nízkých instalovaných výkonů (do cca 500 až 700 W).

Hospodárnější provoz systému zajistí termostat. Speciálně pro regulaci systémů ochrany okapů byly vyvinuty intervalové termostaty, jeden typ pro upevnění přímo na fasádu, druhý pro umístění do rozvaděče. Oba omezují činnost systému na předem zvolený teplotní interval, ve kterém dochází k zamrzání okapů na daném objektu (např. interval 3 °C až -5 °C). Regulace pak sepne elektřinu vždy, když je vlhko a když se teploty pohybují v rozmezí mezi mírným mrazem a teplotami těsně nad nulou, tedy v době, kdy odtává sníh. Neplýtvá se tak energií v době holomrazů. Podle místních klimatických podmínek se v průměrné zimě sepne systém na 200-500 hodin, pro běžný rodinný domek mívá kabel příkon do 1 kW.

Celý systém se i s tou nejlepší regulací pořídí do 15 000 Kč. Není těžké jej nainstalovat svépomocí. Do žlabů a svodů se vloží speciální úchyty a do nich se vmáčkne topný kabel. Pak už stačí umístit teplotní a vlhkostní čidla a zapojení k elektrickému rozvodu svěřit elektrikáři.

Změna? Zkuste stavebnici a plasty

Jestliže staré okapy dosloužily, zkusme vsadit na novější materiály, které žijí i přes padesát let. Stejně dlouho vydrží také titanzinek, měď a hliníkový plech, ale u nich se časem vytvoří na povrchu patina. Sice materiál chrání, jenže změní barvu okapů. Nestejnoměrná oxidace se pak postará o to, že povrch bude různobarevný a skvrnitý.

Firmy proto nabízejí takzvané bezúdržbové okapy, vyrobené např. z velmi odolného pozinkovaného plechu ze švédské oceli se svrchní vrstvou HB polyesteru. Díky oceli je výrobek pevný, laková vrstva chrání před povětrnostními vlivy, ať jde o chlad, či teplo. Navíc lze vybírat z řady barevných odstínů, které ladí s fasádou nebo střechou.

Bezúdržbové okapy fungují jako stavebnice: prvky do sebe přesně zapadají, k montáži a následné plné funkčnosti okapů není nutné speciální nářadí. Jednotlivé díly se nemusí lepit. Instalace je rychlá a snadná - systém využívá principu spojek, díky nimž odpadá i pracné letování. Stavebnicový systém spojek je o to výhodnější, že umožňuje okapový systém na zimu demontovat a předejít tak např. poškození či stržení žlabů při sesuvu sněhu.

Typy okapů

OKAPY KOVOVÉ

Pozink - cenově nejdostupnější materiál, tento typ plechu však vyžaduje povrchovou úpravu, která chrání plech před povětrnostními podmínkami. Tato vrstva se musí postupem času obnovovat.

Titanzinek, měď - tyto typy materiálu již patří do vyšší cenové relace. Je to zejména kvůli jejich odolnosti vůči povětrnostním vlivům. Nevyžadují žádnou povrchovou úpravu ani žádné další povrchové úpravy. Působením povětrnostních podmínek mění postupem času svůj vzhled, při čemž se jejich vlastnosti nemění.

OKAPY POPLASTOVANÉ

Jde o hluboce žárově pozinkovaný ocelový plech opatřený základním nátěrem a navíc ještě vrstvou plastu. To vše je vytvrzeno v peci. Použitý materiál výborným způsobem kombinuje vlastnosti oceli a plastu. U oceli zejména její pevnost, houževnatost a tepelnou stabilitu. U plastu pak odolnost proti korozi a barevnou stálost.

Zdroj: COLEMAN S. I.

Životnost až 50 let slibují také plastové okapy z neměkčeného PVC. Neuvolňují těžké kovy, jako např. měď nebo zinek, hodí se tedy i pro další využití dešťové vody. Hladký povrch plastu zaručí lepší odtok, má větší samočisticí schopnost než plech. Bezešvé svodové trubky z plastu bývají pevnější než plechové svody se švem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám