Hlavní obsah

Jehelníček v podobě kaktusu je praktický a pobaví

Právo, Miroslava Kubišová

Nápadný kaktusový jehelníček při šití jistě nepřehlédneme, stane se vtipnou a pěknou dekorací a zároveň užitečnou součástí naší domácí šicí výbavy. Výroba je pro všechny majitele šikovných rukou doslova hračkou.

Článek
Jak na to
1. K výrobě kaktusu potřebujeme jedno větší a několik menších vajíček z polystyrenu. Vajíčko fixem rozdělíme na šest pravidelných dílků, které nařízneme do hloubky 0,5 cm ostrým řezáčkem.
2. Z tenkého zeleného filcu nebo látky nastříháme výseky ve velikosti dílků většího vajíčka a přidáme k nim asi 1 cm navíc k okrajům. Nemáme-li jednobarevnou zelenou látku, použijeme bílou, kterou natřeme zelenou textilní barvou.
3. Nastříhané části přikládáme na výseče a jejich okraje zastrkáváme nožem do zářezů. V každém zářezu se pak setká filc z obou stran a vytváří úzkou rysku s hladce zakulacenými hranami. V případě, že filc přesáhne ven, okraj zastřihneme a opět jej zasuneme do rýhy.
4. Totéž lze udělat ještě na jednom až třech malých vajíčkách a vytvořit z nich malé letorosty. Tato menší vajíčka pak napíchneme na oboustranně zašpičatělé párátko a připevníme je na velký základní kaktus.
5. Hotový kaktus můžeme ještě ozdobit kvítkem Twistartu. Barevný provázek rozvineme a nastříháme na obdélníkové kousky, které ještě podélně rozstřihneme. Každý obdélníček na obou koncích zašpičatíme a v polovině jej překroutíme. Dva až čtyři dílky pak napíchneme na špendlík.
6. Kaktus zasadíme do květináčku, který natřeme světlou akrylovou barvou a po zaschnutí horní lem zvýrazníme Twistartem. Rozvinutý provázek na chvíli namočíme a přebytek vody odsajeme v utěrce. Pak jej natřeme lepidlem pro découpage a přilepíme k okraji květináče.
7. Plochu květináče můžeme třeba ještě ozdobit ubrouskovou technikou. Z ubrousku vystřihneme nebo vytrhneme vybraný motiv a oddělíme poslední vrstvu s potiskem. Lepidlem pro découpage potřeme květináč a měkkým štětcem přitiskneme výstřižek. Po uschnutí květináč nalakujeme bezbarvým akrylovým lakem.
8. Do takto připraveného květináče připevníme kaktus. Květináč nejdřív vyložíme polystyrenem nebo pěnovou hmotou. Můžeme k tomu použít třeba větší v polovině překrojené polystyrenové vajíčko. Do spodního konce kaktusu zarazíme 3 až 4 oboustranně zašpičatělá párátka a kaktus zapíchneme do květináče. Hmotu v květináčku zamaskujeme oblázky a mušlemi.
9. Kaktus ozdobíme kvítky a rozmístíme bodliny ze špendlíků a jehel. Malý jehelníček nám poslouží při každém šití jako bezpečné odkládací místo. Do měkké a pevné polystyrenové hmoty se nám budou špendlíky dobře zapichovat a budou v ní dobře držet.
FOTO: Miroslava Kubišová, Právo

RADY& tipy

  • Polystyrenová vajíčka seženeme ve výtvarných potřebách. Větší vajíčka lze kupovat jednotlivě, nejmenší v sadě (9 ks/29 Kč).
  • Tenký zelený filc pořídíme v potřebách pro kutily (formát A3 za 15 Kč).
  • Ve výtvarných potřebách koupíme též květináčky, provázek Twistartu (1 ks/19 Kč, ubrousky smotivy (a 5 Kč) a lepidlo pro ubrouskovou techniku (découpage) za 58 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Vyrobte si praktickou kabelu ze zipů

Zbývající zipy, které najdeme doma, můžeme použít pro ušití zcela originální kabely. Kombinací barevných, ale i černých a bílých zipů do různých tvarů nebo...

Vyrobte si vtipný domeček na sáčkový čaj

Pijete rádi čaj? A vyhovuje vám ten sáčkový? V tom případě si můžete udělat zásobník na čajové sáčky v podobě dřevěného domečku. Polotovary na domečky se dají...

Výběr článků

Načítám