Hlavní obsah

Jak si vyrobit okrasný plstěný příklop na čajový servis

Právo, Miroslava Kubišová

Za chladných zimních dnů plných plískanic nás šálek horkého čaje příjemně zahřeje. Aby čaj vydržel dlouho teplý a brzy nevychladl, můžeme konvici i hrneček zakrýt plstěným příklopem. Ušijeme jej snadno za jeden večer.

Foto: Miroslava Kubištová, Právo

Plstěný příklop na čajový servis

Článek
Pracovní postup:
1. Konvici volně obalíme hedvábným papírem, přičemž ucho a hubici necháme vyčnívat ven. Po vyměření obvodu papír sejmeme a přeložením na čtvrtiny ho rozdělíme na čtyři díly. Připravený střih nasuneme zpět na konvici a sešpendlením vyznačíme zaoblený vršek.
2. Podobně připravíme i střih na hrnečky. Podle špendlíků zakreslíme tužkou horní zaoblenou linii u víčka konvice a díly vystřihneme. Poklop na konvici se skládá ze čtyř stejných dílů, sbíhajících se nahoře do špičky, který podélně sešijeme, pouze u hubice a ouška necháme rozparky.
3. Čtyřdílné řešení nám umožní střídání barev. Vystřihneme 2 díly ze žluté plsti a 2 díly z plsti bílé. Na plst položíme střih, na několika místech jej přišpendlíme a kousek od okraje nůžkami tvar vystřihneme.
4. Plochu dílů zpestříme aplikacemi - citronky. Na střih si nakreslíme celý nebo přepůlený citron, tvar vystřihneme a přišpendlíme na plst. Podle obrysu pak citronek vystřihneme. Drobnější dílky přepůleného citronu bude snadnější stříhat zároveň s přišpendleným nákresem.
5. Aplikace vzoru přilepíme na jednotlivé díly univerzálním lepidlem, vhodným pro lepení textilu (např. chemoprenem). Část, kterou chceme přilepit, lehce potřeme u okrajů zadní strany lepidlem a přitiskneme na určené místo.
6. Dílky lze také zastřihnout zubatými nůžkami, což vytvoří pěknou dekoraci. Tak můžeme upravit třeba jen volné okraje u dna a rozparků, nebo díly sešijeme s větší záložkou, kterou nakonec odstřihneme zubatými nůžkami. Při šití necháme šev obrácený do líce.
7. Aby se barvy střídaly, sešpendlíme vždy bílý a žlutý díl k sobě, aplikací k nám, a sešíváme. Linku šití zvýrazníme barevnou bavlnkou a šijeme ozdobným předním stehem. Začátek šití zapošijeme do rubu a na špičku jehly střídavě nabíráme plst v drobných stezích.
8. Nejdřív sešijeme vždy dva různobarevné díly k sobě tak, aby v konečné podobě vyšla střídající se šachovnice. Obě půlky pak přišijeme k sobě, přičemž vynecháme rozparek u hubice, otevřený až ke dnu, což nám usnadní navlékání. Ucho necháme vyčnívat rozparkem částečně nesešitého švu. Špičku ušijeme naposledy, zároveň s vloženým ouškem pro snadný úchop.
9. Dílky pro poklop na hrnečky jsou zhotoveny podobně jako u konvice, jen jsou menší a nižší. Můžeme je ozdobit také stejnými aplikacemi, korespondujícími s ozdobami na konvici. Po přilepení obrázků sešijeme díly k sobě zelenou bavlnkou.
10. Do špičky nakonec vložíme zelené ouško a vše zakončíme jejím sešitím. Zelenou plstí, kterou jsme dosud používali na lístečky a ouška, můžeme zpestřit i žluto-bílou kombinaci dílů. Zeleno-bílé dílky hezky doplní a prostřídá žluté a bílé řešení konvice s hrnečky.
FOTO: Miroslava Kubišová, Právo

Rady a tipy:

• Plst v různých barvách koupíme v prodejnách pro kutily (rozměr 20x30 cm za 15 Kč).

• Univerzální lepidlo Chemopren vyjde cca na 64 Kč. Při nalepování aplikací lepidlem neplýtváme, aby nedošlo k nevhodnému prosakování.

Reklama

Související témata:

Související články

Vyrobte si hravý záznamník nákupů

Záznamník nákupů je užitečný pomocník v domácnosti - hlavně pro děti. Na piktogramech různých základních potravin hned poznáme, co chybí a co máme nakoupit.

Výběr článků

Načítám