Tradice pouštění draků má prý původ ve starověké Číně, kde mniši z hedvábí a bambusových hůlek vyráběli draky,kteří se prý dokázali udržet ve vzduchu až několik dnů.

Abychom měli z pouštění draka opravdu radost, je třeba při výrobě postupovat pečlivě a dodržovat přesnost. Drak by měl být vyroben z lehkého materiálu a jeho kostra (kříž) musí být dokonale souměrná.

Materiál:

  • Dvě lehké dřevěné laťky
  • Arch tenkého bílého papíru nebo papír hedvábný
  • Barevné papíry nebo krepák
  • Tenký špagátek na kostru
  • Motouz na pouštění draka

Nářadí a pomůcky

  • Ostrý nůž
  • Nůžky
  • Obyčejná tužka
  • Fixy a barvy
  • Lepidlo na papír
  • Kolíčky na prádlo
Návod

1. Tyčky tvořící kostru draka uřízneme v poměru délek 3 : 2 (např 60 a 40 cm nebo 90 a 60 cm)

2. Kratší tyčku položíme přes delší ve 2/3 délky a svážeme špagátkem do kříže

3. Po obvodu kostry napneme špagátek tak, aby se tyčky neprohýbaly a špagátek nebyl nikde prověšený. Aby špagátek neklouzal, můžeme si na koncích tyček udělat zářezy.

4. Kostru položíme na arch papíru a se zhruba 3 cm přesahem obkreslíme a obstříhneme

5. Přesah ohneme, potřeme lepidlem a přilepíme přes provázkový obrys draka, zajistíme kolíčky a necháme uschnout - důležité je, aby papír byl důkladně vypnutý po celé ploše

6. Obličej draka můžeme pomalovat nebo polepit barevnými papíry

7. Ocas draka vytvoří špagátek s navázanými „bábrlaty“ - kousky krepáku nebo barevných papírů poskládané do harmoniky a přivázané v půli pravidelně po celém provázku, z bábrlat můžeme vytvořit i uši – pozor,aby byly kousky stejně velké, (aby se drak nepřevažoval na jedno ucho)

8. Ze zadní strany draka navážeme na delší tyčku ovládací provázek (viz nákres v úvodu článku)

Tip:

Ovládací provázek si omotáme na kus lepenky nebo dřívka, holou rukou by se drak hůř ovládal a mohl by se vysmeknout .