Eva s Radkem se nedávno rozhodli pro změnu bydlení. Mají malého syna a do budoucna si proto přáli pro sebe a pro něj víc místa, pohodlí, zároveň měli představu o modernějším vzhledu interiéru.

V nízkopodlažním panelovém domě, ve kterém žijí už devět let, se naskytla příležitost koupit ještě další byt. Napadlo je tudíž jediné a logické řešení – byty vystřídat a původní pronajmout.

FOTO: Jan Majdan, časopis PANEL PLUS

Klidná lokalita poblíž centra menšího severočeského města oběma partnerům naprosto vyhovovala. Přestěhování z jednoho bytu do druhého nebylo ale ve výsledku zadarmo, stálo energii a čas. S výměnou byla spojená nutná kompletní a poměrně náročná rekonstrukce většího z bytů v posledním patře domu.

FOTO: Jan Majdan, časopis PANEL PLUS

Během přestavby, při níž se neměnila pouze okna a radiátory, bylo výhodou, že majitelé víceméně bydleli na stavbě a všechny práce průběžně kontrolovali. Na druhou stranu se ocitli v roli trpělivých a zkoušených sousedů, kteří musejí denně poslouchat sbíječky a nepříjemné zvuky doprovázející bourání.

Po skončení úspěšné akce se tříčlenná rodina přestěhovala z druhého do třetího patra, ale díky rekonstrukci si kvalitu bydlení posunula mnohem výš!

Metry nezaručí pohodlí

Byt se čtyřmi místnostmi a plochou osmdesáti metrů je v klasickém panelovém domě spíš nadstandard. Přesto velká plocha a počet místností nemusí nabízet optimální parametry. Velkou nevýhodou dispozice byla průchozí kuchyň, do níž se nevešel větší jídelní stůl.

FOTO: Jan Majdan, časopis PANEL PLUS

Sousední místnost byla navíc malá a pro obývací pokoj naprosto nevhodná. V poměru k relativně velkému bytu byla malá a nepraktická koupelna přístupná jenom přes kuchyň. Byly tu i další panelákové „hříchy“ včetně jádra, starší kuchyňské linky, nepěkných podlah či dveří.

Majitelé hledali inspiraci v mnoha časopisech. Rekonstrukci chtěli svěřit profesionálovi, kterého hledali na internetu. Podle svých slov se těšili na jeho práci a výsledek.

FOTO: Jan Majdan, časopis PANEL PLUS

„Po absolvování schůzek s několika potenciálními autory jsme se rozhodli pro Simonu Hubáčkovou. Byla příjemná, komunikativní, padli jsme si do oka,“ dodává majitelka. Architektka dostala důvěru majitelů, kteří s ní ochotně spolupracovali a díky ploše bytu také velký prostor k vytvoření nového interiéru.

S dispozicí se to musí umět

Hlavním požadavkem majitelů bylo vytvoření obytného prostoru spojeného s kuchyní a jídelnou. Architektka musela proto zásadně přeskládat dispozici. Spojením dvou pokojů se počet obytných místností zredukoval na tři, ale vznikl tím vzdušný prostor oddělený od vstupní chodby celoskleněnými posuvnými dveřmi.

Simona Hubáčková zvolila efektní řešení, které nahradilo dvoje dveře s otvíravými křídly, navíc ušetřilo plochu. Obývací pokoj je zakončený lodžií orientovanou k jihozápadu.

FOTO: Jan Majdan, časopis PANEL PLUS

Tříletý syn získal nejsvětlejší a k jihozápadu rovněž obrácený pokoj, jehož návrh počítá s místem i pro dalšího sourozence. Pro partnery bylo příjemným překvapením přesunutí koupelny na místo bývalé kuchyně. Díky výbornému nápadu si rodina užívá koupelnu s výhledem a pohodlnou vanu. V ložnici rodičů nejsou úložné prostory, zato se do ní vešel pracovní kout.

FOTO: Jan Majdan, časopis PANEL PLUS

Architektka vytěžila z plochy bytu maximum, pohrála si také s každou nikou v místě vedení bývalých stoupaček. Jednu z nich kupříkladu využila pro věšákovou stěnu a botník. Z části kuchyně je dnes komora sloužící jako šatna a majitelé do ní mohli umístit myčku a sušičku.

Sázka na dřevo

V předešlém bytě dali majitelé přednost buku, v novém převládají dekor ořechu, teaku, bílá barva a přírodní tóny.

FOTO: Jan Majdan, časopis PANEL PLUS

„Tentokrát jsme si přáli dřevěnou podlahu do celého bytu. Dlažba bez podlahového topení v paneláku studí. Ve studiu Stil parkett nám doporučili voděodolný teak a ukázali dřevěnou mozaiku, což ovlivnilo i vzhled koupelny,“ upřesňuje Eva. Nábytek na míru v cenově dostupné kombinaci lamina a fólie vyrobili podle návrhu architektky šikovní truhláři.

FOTO: Jan Majdan, časopis PANEL PLUS

„Všechno má své místo, mám spotřebiče, které mi šetří práci a čas, syn má své království. A koupelna zalitá dopoledním sluncem je paráda,“ chválí přednosti zdařilé proměny majitelka.