Hlavní obsah

Nedostatek prostoru v bytě vyřeší stavební pouzdro

Právo, Sylva Svobodová

Když nás klasické otočné dveřní křídlo omezuje v pohybu, máme malý byt a bojujeme s každým centimetrem či potřebujeme bezbariérový prostor, jsou ideálním řešením dveře, které zajíždějí do zdi s připraveným stavebním pouzdrem.

Článek

Dveřní křídla s posunem do stavebního pouzdra je dobré plánovat již ve fázi hrubé stavby, protože následné rekonstrukce budou nákladnější (vybourání panelového jádra a nové pouzdro nás vyjde zhruba na 50 000 Kč).

Stavební pouzdra jsou určena jak pro sádrokarton, tak i pro zděnou příčku. Pro oba typy příček lze využít kromě standardní tloušťky pouzdra 100 mm i užší varianty (pro zděnou příčku 82 mm a sádrokarton užší profil 73 mm). Standardní nabídka pouzder nabízí výšku 197 cm i 210 cm, ale není problém vyrobit atyp až ke stropu.

Pouzdra jsou obvykle z profilovaného pozinkovaného plechu s pojezdovými lištami z kvalitních slitin hliníku. Elektrický vypínač u dveří se dá zabudovat přímo do konstrukce pouzdra. Do pouzder mohou zajíždět všechny typy dveří, které si vybereme: dýhované, fóliované, prosklené i celoskleněné, jednokřídlé i dvoukřídlé.

Typy stavebních pouzder

V rodinném domu užijeme stavební pouzdro Komfort, které přirozeně odděluje či spojuje velké prostory. Má v sobě dvě pouzdra, která jsou navzájem spojena vodicí lištou (každé z pouzder je přitom určeno pro jedny jednokřídlé dveře). Pohyb křídel může být synchronní: obě křídla lze zavírat či otevírat současně. Toto stavební pouzdro oceníme třeba mezi kuchyní a obývacím pokojem.

Když připravujeme malé pohoštění pro návštěvu, dveře odsuneme do pouzdra a jsme v kontaktu s osobami v obývacím pokoji. Jindy zase rádi při práci v kuchyni dveře zavřeme, abychom měli soukromí.

Posuvné dveře do zdi elegantně oddělí i dva dětské pokoje. Sourozenci mají v případě plnění školních povinností svoje soukromí, když chtějí být spolu, odsunou dveřní křídla a mají z pokojíčků prostornou hernu.

Další možností výběru je dvojité pouzdro Parallel, v němž se dvě dveřní křídla zavírají jedním směrem paralelně za sebou. V tomto případě je šířka boxu větší, protože se do něj zasouvají dvě křídla.

Doporučení architekta
Jak nám řekla architektka Kamila Douděrová, posuvné dveře v cizině jsou zcela běžné a velmi oblíbené. U nás se zatím tak často nepoužívají, přitom jsou ideální jak do malých bytů, tak do rodinného domu, bezbariérových prostor. V panelovém bytě architektka doporučuje odstín dveří co nejvíce sladit se stěnou (např. bílá stěna v kombinaci s bílými dveřmi). Dveře pak nejsou dominantní, nevystupují do prostoru. Bezvadným řešením je pořídit si posuvné dveře až do stropu (atypický rozměr), protože průchod pak nevnímáme jako běžné dveře, ale spíše jako příčku.

Tichý doraz

Posuvné dveře do zdi jsou vylepšeny o plynulý a tichý dojezd dveřního křídla a to díky brzdě pojezdu, která je zakomponována k „vozíčkům“, jež posouvají dveře do zdi. Díky technickému zdokonalení snese posuvný systém stavebního pouzdra i razantnější zacházení. S posuvnými dveřmi lze i pořádně bouchnout, aniž by to někdo slyšel. Cena tichého dorazu je 1464 Kč.

RADY & tipy

Posuvné dveře (zasouvací) mezi stěny jsou ideální do menších prostor, hodí se do domácností, kde se klade důraz na snížení fyzické námahy (senioři, malé děti, handicapované osoby). Počítáme ale s nižší tepelnou a zvukovou izolací.

O záměru zabudovat posuvné dveře do zdi včas informujeme projektanta a stavební firmu - realizace stavebního pouzdra je výhodná ve fázi hrubé stavby (později je realizace komplikovanější a nákladnější).

Minimální prostorovou náročnost a menší stavební zásahy při rekonstrukci máme v případě dveří posuvných po stěně. Jen si musíme uvědomit, že díky odsunu dveří do stran nebudeme moci využít všechen prostor kolem dveří (nelze pověsit obrázky, pověsit poličku atd.).

Pouzdra se liší podle toho, zda budou zabudována do vyzděné nebo suché sádrokartonové příčky. V obou případech nemá stavební pouzdro nosnou funkci, a proto musí mít stavební otvor horní překlad.

Jestliže má šířka zdi rozměry pouze 10 či 13 cm, pouzdro vždy usazujeme zároveň se zdí. Když je šířka zdi 30 cm a více, je na nás rozhodnout, zda pouzdro usadíme na střed či asymetricky k jednomu z krajů příčky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám