Hlavní obsah

Land Rover žaluje Landwind za kopírování modelu Evoque

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konečně se nějaká další automobilka odhodlala a zažalovala čínskou firmu za kopírování svého auta. Jaguar Land Rover (JLR) zažaloval firmu Landwind za kopírování modelu Evoque čínským modelem X7.

Foto: Landwind 2x

Landwind X7

Článek

Je do očí bijící, jak některé čínské značky kopírují evropské automobily. V Číně jezdí kopie mercedesů, audin, smartů… Land Rover se ale nehodlá smířit s tím, že Landwind X7 je nehoráznou do očí bijící kopií jeho modelu Evoque.

Foto: Landwind

Landwind X7

Foto: Land Rover

Range Rover Evoque (2014)

Ano, tohle je auto, které vypadá jako naprostá kopie anglického originálu – od světel, kapoty, nárazníků, skel až ke kolům. Landwind jde dokonce tak daleko, že jako příplatkovou výbavu nabízí logo a nápisy Land Rover (aniž by si všiml, že Evoque je Range Rover). A to už je opravdu příliš. Ale možná právě to by mohlo Land Roveru v soudním sporu, ke kterému v Číně dojde, pomoct.

Je totiž známo, že čínské soudy jsou v tomto ohledu poněkud konzervativní. Podívejme se na už pěkně starý, ale také poslední soud evropské automobilky (Mercedes-Benz) a čínského výrobce (Shuanghuan).

Mercedes žaloval čínskou firmu za kopii jejich modelu Smart ForTwo, který se v Číně prodával pod názvem Noble. Bohužel soud prohrál. Soud v odůvodnění uvedl, že čínský vůz má mnoho svébytných prvků, aby to nemohla být kopie. Automobilky se po tomto rozsudku stáhly s vědomím, že v Číně to prostě funguje jinak a navíc by se jim útok na „čínský lid“ mohl vymstít třeba výrazným házením klacků pod nohy na tamním trhu.

Foto: Shuanghuan

Shuanghuan Noble

Foto: Smart

Smart ForTwo (2008)

Uvidíme, jak si povede JLR proti Landwindu. Tady už zašli v kopírování opravdu daleko a kopie je možná až moc věrná. A světové značky už mají přece jen trochu jinou pozici na čínském trhu, než v roce 2008, kdy byl představen Shuanghuan Noble.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám