Hlavní obsah

Z řízeného rozbití čtyř nových modelů aut vyšla nejhůř Suzuki Jimny

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezávislá organizace Euro NCAP provedla čtyři řízené demolice nových modelů. Konkrétně šlo o Audi A6, dodávku Fordu Tourneo, malé Suzuki Jimny a nepoměrně větší SUV Volkswagen Touareg.

BEZ KOMENTÁŘE: nejnovější crashtesty Euro NCAP (září 2018)Video: Euro NCAP

 
Článek

Nejlépe ze čtyř naposledy testovaných vozidel dopadlo nové Audi A6, v těsném závěsu pak byl Volkswagenem Touareg. Oba modely mají výbornou ochranu dospělých i dětí cestujících uvnitř, nadto pak A6 nabízí nadprůměrnou ochranu sražených chodců a více než 80procentní hodnocení dostalo Audi od evropské NCAP za standardně nabízené bezpečnostní systémy.

Špatně si nevedl ani Ford Tourneo. Ten nabízí nadprůměrnou ochranu dospělých, ztrácel při ochraně dětí a sražených chodců. Kvůli tomu tourneo těsně nedosáhlo na marketingově cenných pět hvězd.

Suzuki Jimny z testovaného kvarteta dopadla nejhůře a z nárazového testu si odnesla pouhé tři hvězdy. Slabé bylo jimny v oblasti ochrany chodců a nabídky standardních bezpečnostní systémy dostalo jen 52, respektive 50 procent.

Foto: Euro NCAP

Nárazový test Suzuki Jimny, září 2018

Organizace Euro NCAP sebralo malému suzuki body za absenci aktivní kapoty a za chybějící detekci cyklistů. Jinak ale kromě kolenních airbagů má jimny vše - airbagy vpředu i vzadu, systém Isofix pro ukotvení dětské sedačky vzadu a systém pro udržování v jízdním pruhu nebo zabránění kolize zepředu. Jinými slovy, není to tak hrozné, jak by se z pouhých tří dosažených hvězd mohlo zdát.

Zkoušky od roku 1997

Mezinárodní konsorcium Euro NCAP, které je složeno ze zástupců ministerstev dopravy evropských států, autoklubů, pojišťoven a svazů na ochranu spotřebitelů, od roku 1997 provádí pravidelné nárazové zkoušky nových modelů automobilů.

Euro NCAP automobily porovnává v rámci jednotlivých tříd, pokud tedy auto velikosti fabie dosáhne pěti hvězdiček, neznamená to, že je stejně bezpečné jako superb se stejným hodnocením. Navíc parametry hodnocení se neustále zpřísňují, nelze tak porovnávat různě staré modely.

Podrobné informace o testovaných automobilech, metodice nárazových testů i hodnoceních všech testovaných automobilů najdete na oficiálních stránkách EuroNCAP.

Výsledky crash testů Euro NCAP (září 2018)
automobilcelk. hod.dospělídětichodcibezp. systémy
Audi A6593 %85 %81 %81 %
Ford Tourneo492 %79 %65 %75 %
Suzuki Jimny373 %84 %52 %50 %
VW Touareg589 %86 %72 %81 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám