Hlavní obsah

V Česku vznikla nová motorka Ferat2, stojí dva milióny korun

Novinky, maž

Nový český motocykl Ferat2 přináší výkony supersportu i agresivní design. Při ponejvíce ruční výrobě se využívá karbonu, titanu nebo vysokopevnostního duralu. Srdcem motocyklu je motor od Ducati naladěný na 163 koní. Vznikne 25 kusů.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Nový český motocykl Ferat 2

Článek

Motocykl, jehož technický základ najdete v Ducati Diavel, podle slov svých tvůrců vznikal více než rok. Design je dílem Romana Šimčíka, který dříve pracoval pro mladoboleslavskou Škodu, AMG nebo Porsche. Testováním nové české motorky její tvůrci strávili 5000 hodin.

Srdcem motorky inspirované filmem Upír z Feratu je vidlicový dvouválec Ducati Testastretta II o objemu 1198 ccm. Jeden z nejvýkonnějších motocyklových dvouválců na světě ve Feratu2 nabízí 169 koní (124 kW). Bez zajímavosti není, že v kolonce „hmotnost stroje” je stejná hodnota – tedy 169 kilogramů.

Foto: Ferat Engineering

Ferat2

Foto: Ferat Engineering

Ferat2

Jede 270 km/h, celokarbonová kola

Převodovka je šestistupňová. Brzdy dodalo Brembo, podvozek vychází z komponentů věhlasné firmy Öhlins. Ferat2 se rozjede až k hranici 270 km/h.

Zajímavostí jsou celokarbonová kola, která dále snižují hmotnost. Tvůrci využili pneumatiky Pirelli Diablo Rosso, zadní „guma” má rozměr 240 mm. Zpětná zrcátka jsou vyfrézovaná z jediného kusu duralu.

Vznikne 25 kusů. Cena jednoho činí dva milióny korun (bez daně). Vzhledem k vysokému podílu ruční práce při výrobě (podle tvůrců zhruba 70 procent) je čekací lhůta devítiměsíční. Ferat2 se bude prodávat a servisovat u prodejců Ducati.

Foto: Ferat Engineering

Ferat2

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám