Hlavní obsah

Auto roku 2016 v ČR je Škoda Superb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční anketa Auto roku, která se v ČR volí už od roku 1994, od úterního večera zná vítěze pro rok 2016. Nejdříve lidé a pak odborní motorističtí novináři vybrali z pěti finalistů za vítěze Škodu Superb.

Foto: Škoda Auto

Škoda Superb (2016)

Článek

Do finále se probojovaly vozy Ford Mustang (nakonec páté místo), Opel Astra (2. místo), Subaru Levorg (3. místo), Škoda Superb (1. místo) a Volvo XC90 (4. místo). Vybrala ji odborná porota motoristických novinářů, která se rozhodovala ze 30 nominovaných letošních novinek.

Dále byli zvoleni vítězové dílčích kategorií. Porota vybrala nejlepší technickou inovaci, což je bezpečnostní systém EyeSight značky Subaru a také nejlepší ekologické auto. Zde si vítězství odnáší Volkswagen Golf GTE.

Ovšem hlasovat mohli i čtenáři. Na internetu bylo souběžně otevřené i hlasování v celkem pěti kategoriích. Zde jsou vítězi tyto vozy:

  • Nižší střední třída: Opel Astra
  • Střední a vyšší střední třída: Škoda Superb
  • Městské vozy: Mazda CX-3
  • Terénní a velkoprostorové vozy: Volvo XC90
  • Sportovní vozy: Ford Mustang  

Jak se hlasuje

Ankety Auto roku se mohou zúčastnit ta auta, která splňují několik kritérií. Každý automobil musí být novinkou na českém automobilovém trhu v určitém časovém období (nyní od 30. října 2014 do 31. 12. 2015), musí být sériově vyráběn a prodáván na trhu v ČR nejpozději do 31. 12. 2015 a musí být dostupný všem členům poroty ke zkušebním jízdám v případě postupu do druhého kola ankety. Kromě toho musí automobil vyhovět alespoň jednomu z těchto požadavků:

  • mít zcela nebo výrazně novou strukturu karoserie a zcela nebo výrazně nové mechanické ústrojí (tj. ústrojí pohonu a podvozek)
  • mít strukturu karoserie nebo mechanické ústrojí natolik změněné, že se výrazně změnil charakter vozu, jeho poslání a pozice na trhu.

Všechny vozy, které postoupily do finále:

Foto: Ford

BEZ KOMENTÁŘE: Ford Mustang

Foto: Opel

Opel Astra

Foto: Subaru

Subaru Levorg

Foto: Škoda Auto

Škoda Superb SportLine

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Volvo XC90

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám