Hlavní obsah

Sběratel věnoval ostravskému muzeu 41 historických motocyklů

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neobvyklý dar dostal od 87letého sběratele historických motocyklů Miroslava Rybičky Moravskoslezský kraj. Sběratel daroval kraji část své cenné sbírky 41 motocyklů. Rybička darování sbírky však podmínil tím, že bude vystavena v Ostravě, bude přístupna široké veřejnosti, a že její součástí bude i restaurátorská dílna.

Foto: Pavel Karban, Právo

Jedním z nejcennějších motocyklů, které dostal Moravskoslezský kraj darem, je belgický motocykl La Mondiale.

Článek

Historické motocykly sběratele oceňují odborníci zejména kvůli několika kouskům s unikátní konstrukcí, které považují pro historii motosportu za převratné. „To jsou ty, které jdou vystavovat. Nejsou úplné, některé jsou v nálezovém stavu, ale jezdí,“ vysvětlil sběratel, které motorky kraji daroval.

Do majetku kraje se tak například dostane i legendární motocykl La Mondiale Super Sport 500 Chaise Motor z roku 1927. „Když se štěstí unaví, tak sedne i na vola. A u mě sedalo dost často,“ poznamenal Rybička. K motoristickému skvostu, který byl vyroben v pouhých sedmi kusech, přišel náhodou. Našel ho před lety v dezolátním stavu v Šumperku a celý ho zrenovoval a za tři roky přivedl zpět do krásy. Dnes je motocykl značky La Mondiale doslova světovou raritou, a to nejen proto, že továrna v roce 1933 zanikla.

Foto: Pavel Karban, Právo

Sběratel pan Rybička stojí zcela vpravo

Rybička sbírá motocykly od roku 1968 a jezdí na nich dodnes. Každoročně se účastní několika závodů či vyjížděk veteránů. Povoláním je sochař, jedním z jeho mnoha děl je mimo jiné pomník věnovaný železniční tragédii ve Studénce, při které 8. srpna 2008 zahynulo osm lidí a dalších 95 se zranilo.

Cena darovaných strojů není stanovena, jde však do miliónů korun. Hejtmanství si ji nechá teprve ocenit, aby ji mohlo zavést do účetnictví. Pro expozici a restaurátorskou dílnu vybral kraj pavilon C na ostravském Výstavišti Černá louka. Stálá výstava má být umístěna na ploše zhruba 500 metrů čtverečních. Vybudování expozice a dílny se pohybuje kolem 900 tisíc korun, roční provoz by měl stát asi 600 tisíc. „Předpokládáme ale, že peníze na provoz by se mohly vrátit ze vstupného,“ poznamenal náměstek hejtmana Ivan Strachoň (KSČM).

Sbírka bude podle něj sloužit veřejnosti nejen k tomu, aby se seznámila s technickými skvosty, ale aby i nastupující generace měly možnost dozvědět se něco více o restaurování historických vozidel. Kromě motocyklů a náhradních dílů bude součástí expozice i technická dokumentace, zájemci se s ní budou moci seznámit či si ji okopírovat.

Myšlenka Rybičky, využít sbírku pro vzdělávací účely, se Strachoňovi líbí. „Rádi bychom do restaurování historických dopravních prostředků zapojili také studenty oborů s technickým zaměřením. A vzhledem k vzrůstajícímu zájmu o investování do historických dopravních prostředků, s nímž je spjata i potřeba jejich restaurování, se nabízí i možnost zařazení nového učebního oboru restaurátor historických dopravních prostředků do výuky,“ poukázal náměstek hejtmana.

Expozice bude návštěvníkům zpřístupněna do konce roku, s budováním restaurátorské dílny se začne v průběhu roku 2016.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám