Hlavní obsah

Ford Focus RS už lze objednat v Česku, stovku dá za 4,7 sekundy

Novinky, maž

Podoba nového Focusu RS je známa už skoro rok, až nyní jsme se dozvěděli tři zbývající parametry. Mozaika je kompletní. Víme zrychlení, nejvyšší rychlost i prodejní cenu.

BEZ KOMENTÁŘE: Focus RS IIIVideo: Ford

 
Článek

Třetí generace „supersportu pro dělnickou třídu”, jak Focusu RS říkají v Británii zvládne zrychlení z klidu na 100 km/h za 4,7 sekundy. Ereso přestane zrychlovat při 266 km/h.

A co je zajímavé, v Česku bude tato čtyřkolka o dvě stě tisíc levnější než méně výkonné Subaru WRX STI. Objednávat lze Focus RS již nyní, první zákazníci se dočkají v lednu 2016. Základní cena činí na tuzemském trhu 915 900 korun.

Čtyřválec má větší turbo, točí 6800 otáček

O pohon se stará celohliníkový čtyřválec o zdvihovém objemu 2,3 litru, který znáte třeba z nového mustangu. Ve Focusu RS byl přepracován – twin-scroll turbodmychadlo je větší, stejně jako mezichladič. Motor bude mít výkon – a to Ford tajil nejméně půl roku – 350 koní (257 kW). Motor lze vytočit do 6800 otáček.

Točivý moment vrcholí hodnotou 440 Nm během 2000 až 4500 otáček, po dobu 15 sekund lze díky overboostu z motoru dostat ještě o 30 Nm více.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Ford Focus RS III

Převodovka je šestistupňová, přímo řazená. Standardem jsou pneumatiky Michelin Pilot Super Sport o rozměru 235/35 R19. K dispozici budou i „lepivé“ Pilot Sport Cup 2, určené zejména pro závodní okruhy.

První Focus RS s pohonem všech kol

Focus RS vůbec poprvé dostane pohon všech čtyř kol. Ford tento systém se dvěma elektronicky řízenými lamelovými spojkami nazývá Ford Performance All-Wheel-Drive. Pohon na všechna čtyři kola nabídne dynamické vektorování točivého momentu. Hnací moment lze přenést nejen v podélném, ale i v příčném směru – mezi levým a pravým zadním kolem.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Ford Focus RS III

Anketa

Které auto byste si raději koupili? (poslední generace)
Subaru WRX STI
46,8 %
Ford Focus RS
53,2 %
Celkem hlasovalo 759 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám