Hlavní obsah

Koncernu Volkswagen v květnu druhý měsíc po sobě klesl odbyt

Německý automobilový koncern Volkswagen Group zaznamenal v květnu druhý měsíc klesajícího prodeje za sebou. Meziroční tempo poklesu se zrychlilo na 2,6 procenta a prodej činil zhruba 858 000 vozů, sdělila skupina, do které patří i česká automobilka Škoda Auto.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

VW Passat Variant 2.0 TDI

Článek

V dubnu se odbyt všech 12 značek skupiny, včetně české Škody Auto, snížil o 1,3 procenta. To bylo první oslabení prodeje za nejméně čtyři a půl roku, uvedla agentura Reuters. Volkswagen zažívá potíže v Jižní Americe, v Číně a ve východní Evropě, tam zvláště kvůli vývoji na ruském trhu.

Prodej hlavní značky VW, která se na prodeji celkové skupiny podílí asi 60 procenty, pokračoval v květnu v propadu. Vozů VW se prodalo 499 500, o 5,9 procenta méně než před rokem. Příčinou byl hlavně slabší prodej v Číně a Latinské Americe, který už nevyrovnal růst na evropském trhu.

Součástí koncernu Volkswagen jsou kromě vlajkové značky VW a české Škody také Audi, Seat, Porsche, Bentley, Bugatti a Lamborghini. Škoda tento týden uvedla, že v květnu zvýšila dodávky zákazníkům o 1,5 procenta na 92 500 vozů a že to byl její nejlepší květen v historii. Růst prodeje firma zaznamenala hlavně v západní a střední Evropě, Číně a v Indii. Naopak v Rusku prodej vozů Škoda přibližně o 50 procent klesl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám