Hlavní obsah

Volvo vyvíjí tříválcový motor, má dosáhnout až na 180 koní

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédská automobilka oficiálně potvrdila, že vyvíjí nový benzínový agregát, který bude mít tři válce. Jako obvykle bude menší zdvihový objem i počet válců kompenzovat turbodmychadlo.

Foto: Volvo

Čtyřválec Volvo Drive-E

Článek

Až nezdravý tlak na snižování emisí u osobních automobilů vede k čím dál většímu zmenšování zdvihového objemu a počtu válců. Volvo postupně nahrazuje šestiválce a pětiválce přeplňovanými čtyřválci a ty současné čtyřválce začne od roku 2017 nahrazovat tříválcovými agregáty. Ty jsou často paradoxně o stovky eur dražší na výrobu než tříválce, v normovaném měřícím cyklu ale vykazují nižší emise CO2.

Nově vyvíjený benzínový tříválec od Volva bude mít pochopitelně přeplňování pomocí turbodmychadla, vyrábět jej bude možné na stejné lince jako čtyřválce Drive-E. U tříválce velmi pravděpodobně vznikne více výkonových verzí, ta nejsilnější nabídne 180 koní. Motor má splňovat emisní normu Euro 7.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám