Hlavní obsah

Šéf Škody Winfried Vahland: Superb nabídne hybridní pohon, budoucnost má i CNG

Novinky, maž

První škodovkou ve více než 100leté historii automobilky, která bude využívat hybridní pohon, bude superb třetí generace. V rozhovoru pro týdeník Euro to řekl šéf automobilky Winfried Vahland.

Foto: Škoda Auto

Winfried Vahland, šéf automobilky Škoda Auto

Článek

„Plánujeme, že na autosalonu v Ženevě představíme nový superb. To bude velké pozdvižení, bude to revoluce. To značku opravdu výrazně posune ještě více kupředu, především po emocionální stránce,” uvedl v rozhovoru Vahland.

Narážel tak na výrazný vnější design, který podle našich informátorů „dostane” třetí generace mladoboleslavské vlajkové lodi. Zatím není zřejmé, zda se v Ženevě ukáže najednou i karosářská verze kombi, podle interních zdrojů Novinek by se tak mělo stát až na zářijovém frankfurtském autosalonu.

Superb podle Vahlanda dostane hybridní pohon. Čistě na elektřinu ujede 50 kilometrů. Tuto technologii by superb měl sdílet s novou, v pořadí osmou generací VW Passatu. [celá zpráva]

Šéf Škody nevyloučil elektrické auto, šlo by o model citigo s dojezdem kolem 100 kilometrů.

Nový superb bude rovněž první škodovkou, která dostane adaptivní tlumiče. Stisknutím tlačítka se mění charakteristika tlumičů od komfortního po sportovní režim. Adaptivní tlumiče DCC, které při své činnosti vyhodnocují akceleraci či brzdění, už v koncernu používá kupříkladu Audi či Volkswagen. Jako první to začátkem června zjistil redaktor Novinek. [celá zpráva]

Škoda plánuje více CNG modelů

Šéf Škody nevyloučil elektrické auto, šlo by o model citigo s dojezdem kolem 100 kilometrů, sdílející techniku s Volkswagenem up, který se již coby elektroauto prodává.

„Budoucnost ale vidím i v pohonu na CNG,” uvedl v rozhovoru Vahland. Škoda chce nabízet více modelů s pohonem na stlačený zemní plyn.

V rozhovoru se nejmocnější muž Škody zmírnil i o dalších trzích, na kterých by Škoda ráda výrazněji uspěla. „V Kazachstánu bych chtěl mít přinejmenším desetiprocentní tržní podíl a usiloval bych také o prvenství na trhu,” dodal v interview.

Mezi další trhy, na které by Škoda mohla vstoupit, respektive zvýšit tržní podíl, patří podle šéfa Škody Turecko, Izrael, Egypt, Tunisko, Alžírsko a Maroko. Zvažuje se i vstup do Íránu, kam podle neoficiálních zpráv jezdí „sondovat” situaci zástupci automobilky. Podle Winfrieda Vahlanda velmi záleží na vývoji bezpečnostní a politické situaci na Blízkém a Středním východě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám