Hlavní obsah

Do šrotu mají jít milióny aut. Kvůli smogu

– Peking

Čína hodlá vyřadit letos z provozu pět miliónů starších aut, aby se tak pokusila zlepšit kvalitu ovzduší. Jenom v Pekingu má ze silnic zmizet přes 300 000 aut. Upozornila na to agentura Reuters.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Po čínských silnicích by měla jezdit jen novější auta.

Článek

"Vyřazeno" bude letos až 5,3 miliónu vozidel, která nesplní čínské normy pro pohonné hmoty. Toto číslo zahrnuje 330 000 aut v Pekingu, ale také dalších 660 000 v přilehlé provincii Che-pej. Sedm měst s nejhorší úrovní smogu se loni nacházelo právě v ní.

Znečištění životního prostředí se stalo jednou z hlavních priorit čínského komunistického vedení. To se snaží zmírnit škody, které způsobily roky překotného hospodářského růstu, a odvrátit hněv veřejnosti od toho, v jakém stavu je čínská voda, půda a ovzduší.

Vláda o novém záměru informovala v rozsáhlém akčním plánu na snižování emisí v příštích dvou letech. Tvrdí se v něm, že Čína v předešlém období 2011 až 2013 nesplnila své cíle pro úroveň znečištění a musí nyní své úsilí zvýšit.

Čína je největším automobilovým trhem na světě. Za celý loňský rok tam prodej osobních aut vzrostl o 16 procent na skoro 18 milionů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám