Hlavní obsah

Vždy čisté auto. Nissan zkouší lak, který se nezašpiní

Novinky, maž

Zní to jako sci-fi, nicméně japonský Nissan zkouší speciální technologii nazvanou Ultra-Ever Dry, která by měla zajistit čistou karoserii automobilu i po projetí zablácené polní cesty.

BEZ KOMENTÁŘE: Nissan - samočistící karoserieVideo: Nissan

 
Článek

Kdo nyní nechce mýt své auto, musí spoléhat na prudké deště. Nová nano technologie Nissanu možná v budoucnosti umožní nespoléhat na přírodu a zajistila by vždy čistou karoserii. Jak je to možné? Základem je nanesení speciální nano kluzké vrstvy, která při jízdě zajistí, že bláto, dešťové kapky nebo špína stečou dolů z karoserie.

Nissan tuto technologii ukazuje na videu, z našeho pohledu levá část modelu Note je standardní, na druhou je nanesena vrstva nové technologie, které Nissan říká  Ultra-Ever Dry. Zatímco na levé straně špína zůstává, na pravé stéká dolů a nezanechává za sebou špinavé fleky.

Když se pozorně podíváte na fotografii, uvidíte, že světla jsou špinavá na obou stranách - ani na jednom nebyla kluzká vrstva nanesena. Nissan neuvedl, jak dlouho jedno nanesení vrstvy vydrží, jak je ekologické a jaká je životnost takto „natřeného” laku.

I tak ale jde o zajímavou technologii, která by v příštích letech mohla řidičům ušetřit pár minut týdně (nebo spíš měsíčně - podle toho, jak moc vám záleží na čistotě vašeho auta).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám