Hlavní obsah

Sportovní ikona Mitsubishi Lancer Evo skončí bez náhrady

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desátá evoluce Lanceru Evo bude s největší pravděpodobností úplně poslední, automobilka o nástupci neuvažuje. Informaci jako první přinesl japonský server Nikkan Jidosha Shimbun, Mitsubishi zatím tuto informaci oficiálně nepotvrdilo.

Článek

Lancer Evo patřil společně se Subaru Impreza WRX STI k civilním autům z rallye světa, která v pozdějších generacích měla 300 i více koní. Na okresních silnicích dovedly tyto sedany s obrovským zadním křídlem a stálým pohonem všech čtyř kol zatopit i supersportům s dvoj- i vícenásobnou prodejní cenou.

První Lancer Evo se ukázal v roce 1992 (247 koní/1238 kg), poslední evoluce přišla v roce 2005 (300–360 koní/1420 kg). Za třináct let vznikl nespočet speciálních edicí, které mnohdy dosahovaly i výkonu přes 400 koňských sil.

Celkem se vyrobilo 246 000 lancerů všech generací, přičemž více než třetina se prodala v domovském Japonsku. V Česku si od oficiálního importéra stále můžete koupit desátou evoluci, základní cena činí 1 160 000 korun.

Mitsubishi bude slavné jméno Lancer patrně používat i v budoucnu, koncepcí ale půjde o jiné auto než dosud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám