Hlavní obsah

Letos se prodá rekordních 80 miliónů automobilů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celosvětový prodej automobilů by měl letos podle prognózy výzkumné společnosti IHS Automotive stoupnout téměř o pět procent na rekordních 78,7 miliónu vozů. Upozornila na to internetová mutace časopisu Automobilwoche.

Foto: Peter Andrews, Reuters

Výroba v továrně německé automobilky Opel

Článek

Světové prodeje táhnou především rozvíjející se trhy, poptávka po vozech v Evropě totiž již několik měsíců slábne. "Rok 2012 bude navzdory všemu rekordní. S prodejem 78,7 miliónu vozů bude dosaženo nárůstu o 4,7 procenta oproti roku 2011," uvedl viceprezident IHS Automotive Tim Armstrong.

V následující dekádě by podle něj měly prodeje i nadále růst. IHS předpokládá, že celosvětový prodej automobilů v roce 2019 překročí 110 miliónů vozů díky pokračujícímu růstu v rozvíjejících se zemích a oživení poptávky ve Spojených státech. Proti letošnímu roku by tak měl stoupnout o více než třetinu. V Evropě se však podle IHS poptávka po automobilech v roce 2018 teprve vrátí na úroveň z roku 2007.

Poradenská společnost LMC Automotive koncem srpna předpověděla, že prodej automobilů v Evropě letos klesne o pět procent na 18,2 miliónu vozů. Evropský trh podle LMC tlačí dolů hospodářská recese a obavy ohledně budoucnosti eurozóny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám