Hlavní obsah

Sněhové řetězy na horách často pomůžou z maléru

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněhové řetězy jsou na zimních silnicích, zejména ve vyšších polohách, pro auta bez pohonu všech čtyř kol neocenitelné. Následující článek poradí, jak vybrat kvalitní řetězy a jak je používat.

Článek

Uklouzaný kopec je zapadaný sněhem. Na úzké horské silnici se začíná tvořit kolona automobilů, jejichž pneumatiky jenom bezmocně kloužou a s každou další vteřinou vzdávají boj s adhezí. Pokud v takové chvíli nesedíte v autě s pohonem všech čtyř kol, měli byste sáhnout do kufru a vyndat sněhové řetězy. Nebo ještě lépe: už je mít na hnané nápravě nasazené. V Česku sice nejsou součástí povinné výbavy, na některé silnice ale v zimě bez řetězů za určitých klimatických podmínek nesmíte.

Při koupi řetězů se nevyplatí šetřit, dražší výrobky jsou obvykle kvalitnější a déle vydrží. Navíc, u renomovaných značek najdete i systémy pro snazší nasazení řetězů na pneumatiku a samočinné dopínání. O tom, jaký typ řetězů použít, najdete informaci v manuálu k vašemu autu. Vzhledem k tomu, že kvalitní ocelové řetězy mají boční díly z plastu, nemusí se majitelé litých kol bát poškrábání. Samozřejmostí při výběru jsou takové řetězy, které mají rovnoměrné pokrytí pneumatiky (vhodné jsou krátké čtverhranné články).

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Také terénní vozidla mají své limity...

Jak řídit se sněhovými řetězy
1) Manipulaci si předem vyzkoušejte - nečekejte, až za hustého sněžení na noční horské silničce budete poprvé nasazovat řetězy, vyzkoušejte si nasazení v klidu před jízdou. Řetězy nasazujte vždy na hnací nápravu, tj. u většiny vozidel na přední kola. U vozidel s náhonem na všechna čtyři kola se řiďte pokyny výrobce automobilu.
2) S nasazením nečekejte do chvíle, kdy pneumatiky začnou prokluzovat a auto není schopné jet po sněhem zapadané nebo namrzlé silnici. Řetězy pomohou i při náledí, zkracují brzdnou dráhu a díky nim máte auto lépe pod kontrolou. Některé, zejména horské oblasti mají značkou přikázané nasazení řetězů (často např. v Rakousku). Řetězy příliš nenapínejte, mohly by poškodit pneumatiku.
3) S nasazenými řetězy nejezděte rychleji než 50 km/h. Nemáte-li řetězy s automatickým napínáním, překontrolujte jejich správné napnutí po zhruba 15 - 20 metrech jízdy od jejich použití. Pokud začnou během jízdy řetězy tlouct do podběhů, je naopak je nutné dopnout.
4) Krátké úseky bez sněhové pokrývky řetězům nevadí, pokud ale na vozovce není sníh a je předpoklad, že nebude následovat zledovatělý nebo nasněžený úsek, řetězy sundejte.
5) Životnost řetězům zvýšíte následným osprchováním od soli. Dobré je také obracení řetězů při dalším použití, tzn. nasazovat vždy méně ojetou částí článků nahoru.

Kvalitní sněhové řetězy stojí zhruba od dvou tisíc korun výše, není ale problém utratit za ně šest sedm tisíc korun; nejlevnější, ale zdaleka ne tak kvalitní, stojí zhruba 400 – 600 korun. Dražší jsou řetězy pro užitková vozidla a SUV.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Některé úseky nelze projet bez sněhových řetězů (či pohonu 4x4).

Ocelové jsou lepší než textilní, které se obvykle jednodušeji nasazují, nenabízejí ale tak dobré „jízdní vlastnosti“ jako řetězy z tradičního materiálu. Dobré je vybírat řetězy od kvalitních výrobců, například Thule, Pewag, Brillant, Compas. Napovědět může i test ADACu v tabulce na konci článku. Takzvané tekuté řetězy ve spreji nelze doporučit, jejich účinnost je malá.

Test sněhových řetězů německého ACE a GTU
Výrobceobch. názevcelk. hodnocení (pořadí)cena
FilmerSuper-Gripp136 / 200 (5)30 euro
OberlandBugelkette140 / 200 (4)235 euro
OttingerO-Tec165 / 200 (3)190 euro
PewagSnoxPro177 / 200 (1)177 euro
PewagRingAutomatik115 / 200 (9)154 euro
Rud ComfortCentrax125 / 200 (7)300 euro
Rud-maticClassic167 / 200 (2)167 euro
ThuleK-Summit116 / 200 (8)382 euro
ThuleCS 10131 / 200 (6)149 euro

Anketa

Používáte sněhové řetězy?
Ano
39,4 %
Ne
33,4 %
Ne, ale uvažuji o nákupu
10,6 %
Ne, mám auto s pohonem 4x4
16,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1443 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám