Hlavní obsah

Majitel automobilky Saab prodá divizi luxusních vozů Spyker

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nizozemská společnost Swedish Automobile, která je majitelem problémové švédské automobilky Saab, se dohodla na prodeji své divize luxusních sportovních vozů Spyker za zhruba 32 miliónů eur (780 miliónů Kč). Divizi koupí americká investiční společnost North Street Capital, v jejímž čele stojí velký příznivec závodních automobilů Alex Mascioli.

Článek

Swedish Automobile, která v červnu změnila svůj název ze Spyker Cars, se nyní hodlá plně soustředit na automobilku Saab. Firma se již dříve dohodla na prodeji divize Spyker do rukou ruského podnikatele Vladimira Antonova, tato dohoda však byla před časem zrušena. Divizi tak nyní koupí americká investiční společnost North Street Capital, v jejímž čele stojí velký příznivec závodních automobilů Alex Mascioli.

Švédský soud minulý týden schválil žádost automobilky Saab o poskytnutí ochrany před věřiteli. Saab doufá, že v ochranném režimu bude moci přežít, dokud čínské úřady neschválí dohodu o dlouhodobém financování, kterou Swedish Automobile uzavřela v červnu s čínskými společnostmi Zhejiang Youngman Lotus Automobile a Pangda Automobile Trade.

Výroba automobilky Saab byla v dubnu zastavena, protože její dodavatelé přerušili dodávky kvůli nezaplaceným účtům. Swedish Automobile se začátkem loňského roku dohodla s americkou automobilkou General Motors, že od ní koupí ztrátový Saab za 400 miliónů dolarů (přes sedm miliard korun). Dohoda tehdy zachránila švédskou značku před postupným ukončením činnosti, o kterém rozhodla GM.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám