Hlavní obsah

Kia Sportage dostane nový systém pohonu všech kol Dynamax AWD

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kia začne používat nový systém pohonu obou náprav. Korejskému výrobci bude systém Dynamax dodávat společnost Magna Powertrain. Prvním modelem s tímto systémem bude nová Sportage, jenž se zanedlouho začne prodávat. Systém Dynamax se později dostane i do dalších vozů korejského výrobce.

Článek

Nová generace SUV Kia Sportage je prvním z několika automobilů, které budou vybaveny novou generací aktivního pohonu všech kol, který mění rozdělení točivého momentu mezi přední a zadní nápravu. Jedná se o systém s obchodním označením Dynamax. Konkurentem tohoto systému je Haldex, jenž má ve svých vozech například Škoda.

Systém pohonu Dynamax monitoruje jízdní podmínky a předvídá potřebné zásahy systému pohonu všech kol. Základem Dynamaxu je elektronicky řízená vícelamelová spojka umístěná před diferenciálem zadní nápravy. Systém omezuje nedotáčivosti nebo přetáčivosti pomocí rozdělování točivého momentu mezi přední a zadní nápravu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám