Hlavní obsah

Sedm tipů pro snížení spotřeby paliva

Novinky, Martin Žemlička

Ceny za pohonné hmoty jsou aktuálně vysoké, pohybují se nad hranicí třiceti korun, nejběžnější Natural 95 se prodává průměrně za 32 korun za litr. Následujících sedm tipů vám umožní uspořit klidně i tři litry paliva na sto kilometrů, tedy více než sto korun na 100 ujetých kilometrů.

Foto: maž, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Tip číslo 1: Jezděte plynule

Plynulá jízda nerovná se pomalá jízda. V hustém provozu ušetříte při jízdě brzda-plyn jen pár minut, takže pokud extrémně nepospícháte, snažte se jezdit plynule, předvídat a včas dávejte nohu z plynu a dojíždějte setrvačností – například k semaforům. Pokud nejezdíte starým autem, nemá smysl „vyhazovat rychlost“ – to platilo u automobilů s karburátorem, moderní motory mají elektricky řízené vstřikování a paradoxně při jízdě na neutrál mají spotřebu paliva kvůli „dorovnávání“ volnoběžných otáček vyšší. Nechte tedy zařazený rychlostní stupeň a dojíždějte setrvačností.

Tip číslo 2: Nevozte zbytečnosti

Každý kilogram navíc je větší zátěží pro motor, což zvyšuje spotřebu paliva. Dejte z auta pryč všechny věci, které nepotřebujete. Platí to i pro střešní nosiče, které zvyšují aerodynamický odpor a tím i spotřebu – pokud je nepotřebujete, sundejte je. Rovněž otevřená okénka zvyšují spotřebu.

Tip číslo 3: Správný tlak

Důležité je pravidelně kontrolovat nahuštění pneumatik. Správně nahuštěné pneumatiky vám déle vydrží a budou mít správný valivý odpor, takže spotřebujete méně paliva. Přesné tlaky huštění najdete na víčku nádrže nebo v návodu.

Tip číslo 4: Včas řaďte

Pokud nepotřebujete prudce akcelerovat, řaďte dříve. Obecně je to u vznětových motorů kolem 2000 otáček, u benzínových zhruba 2500 otáček.

Tip číslo 5: Vypínejte motor

Při delším stání (typická situace při čekání před železničním přejezdem) se vyplatí vypnout motor, i když je to jenom na dvě minuty. Pro vaši informaci, za hodinu spotřebuje motor na volnoběh 1 – 2 litry paliva.

Tip číslo 6: Optimální rychlost

S rostoucí rychlostí roste i spotřeba paliva. Pokud je vysoká hustota provozu, při rychlé jízdě musíte neustále zpomalovat a následně akcelerovat, čímž spotřeba razantně stoupá. Pokud pojedete 120 km/h místo 160 km/h ušetříte dost paliva a nemusíte se obávat policejního měření rychlosti.

Tip číslo 7: Nešetřete za každou cenu

Nemá smysl šetřit vždy a všude a ohrožovat sebe nebo ostatní účastníky provozu. Pokud je parno, je nesmysl nezapnout klimatizaci jenom proto, že se spotřeba paliva zvedne cca o 0,7 – 1,5 litru na sto kilometrů. Zrovna tak, když budete na okresce předjíždět nákladní auto s přívěsem, nemá smysl se v levém pruhu zdržovat jenom proto, že pomalým předjížděním ušetříte pár deci paliva.

Reklama

Výběr článků

Načítám