Hlavní obsah

Kia Ray: hybridní koncept se spotřebou 1,39 litru benzínu

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Korejská Kia na právě probíhajícím autosalonu v Detroitu ukázala koncept hybridního čtyřdvéřového vozu nazvaného Ray (paprsek). Koncept plnohodnotného hybridu má udávanou spotřebu pouhých 1,39 litru benzínu na sto kilometrů.

Článek

Futuristicky vyhlížející čtyřmístný kompaktní sedan Ray je postaven na platformě Kia Forte. Ekologický sedan je konstruován z lehkých a recyklovaných materiálů. Solární články zabudované do skleněného střešního panelu slouží k napájení přídavného osvětlení nebo automatické klimatizace.

Koncept je navržen tak, aby s využitím výhradně elektromotoru urazil na jedno nabití vzdálenost více než 80 km. Spotřeba paliva údajně činí 1,39 l/100 km a Kia Ray tak nabídne dojezd až 1 200 km.

Vystavovaný koncept je poháněn celohliníkovým zážehovým motorem o objemu 1,4 l s přímým vstřikováním benzinu, který disponuje výkonem 153 koní. Spalovací motor je trvale spojen s bezestupňovou převodovkou CVT a na pohonu se podílí společně s elektromotorem o výkonu 106 koní. V závislosti na podmínkách a stylu jízdy je výkon přenášen na přední kola ze zážehového motoru, elektromotoru nebo z obou současně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám