Hlavní obsah

Mezinárodní závod vraků dorazil do Prahy

Novinky, ČTK, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Recesistický závod starých automobilů nekončí v Praze poprvé, na Václavském náměstí končily i minulé ročníky. Závod začal v Calais v pátek 28. srpna a skončil v pondělí v podvečerních hodinách v Praze.

Článek

Akce s názvem Czech Wrecks Banger Rally je určena pro osobní auta, která pořídíte do 150 liber (cca 4300 korun). Suma na pořízení „závodního“ vozu to není velká, přesto minulé ročníky absolvovalo mnoho jaguárů, mercedesů či vozů BMW. 

"Je to spíš taková legrace," řekl ČTK jeden z organizátorů závodu Justin Clements. "Jde o to koupit polorozpadlá auta, vyrazit s nimi na cestu po Evropě a zjistit, jestli to zvládnou... A když ne, tak se nic neděje," dodal s úsměvem. 

Organizátoři účastníky vyzývají k zodpovědné jízdě, která nebude přeceňovat schopnosti řidičů ani jejich stroje. Takřka všechny vozy jsou neformálně vyzdobeny, v minulých ročnících mohli diváci vidět například auto přestrojené za pirátskou „loď“, nyní je patrně nejexotičtějším vozem Volvo předělané na saunu (bohužel nefunkční).

Mezi českými účastníky byli i dva studenti ve voze Škoda 1000 MB z roku 1968. Největší výzvou, které musí závodníci čelit, je prý technický stav vozidel. Posádka Škody 1000 musela dvakrát měnit klínový řemen a řešit drobné závady, jako byl například porouchaný zámek u dveří spolujezdce, v zatáčkách pod horským průsmykem Stelvio.

Sauna na kolech - upravené Volvo
Dva Britové se rozhodli vyrazit na cestu z Anglie do Švédska ve dvacet let starém Volvu, které pojmenovali "sauna na kolech". Účelem více než 6000 kilometrů dlouhé cesty, kterou oba muži absolvují jen s ručníky kolem beder, je získat peníze na charitu. Sauna na kolech dorazí také do Prahy
Tom Sharrad a Chris Wilkinson z města Sevenoaks v hrabství Kent strávili několik měsíců obíjením starého Volva 240 borovicovými palubkami, aby vypadalo jako pojízdná sauna. Dva kamarádi se rozhodli navštívit 12 evropských zemí během 14 dnů ve snaze získat 5000 liber (144.000 korun) pro fond Samantha Dickson Brain Tumour Trust, který financuje výzkum a podporu pro občany s mozkovým nádorem.

První ročník závodu Czech Wrecks se konal v roce 2006. Trasa letošního ročníku vedla z francouzského přístavu Calais do švýcarského městečka Interlaken, poté horskými klikatými cestami do italského města Bormio, přes Salcburk do Prahy.

Smyslem závodu není dojet do cíle mezi prvními, ale sbírat body při různých zábavných aktivitách, mezi něž patří například fotografování automobilů stejných značek. Tým, který během cesty nasbíral nejvíce bodů, vyhraje hlavní cenu 1000 liber. Podle posádky zeleného mercedesu ale není hlavním důvodem vyhrát, ale "dobře se projet a užít si nějakou legraci". 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám