Hlavní obsah

Policistka: Jacques předvedla na služebně pěkné divadlo

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paní Kateřina Jacques zajištěná na 1. máje řekla, že přítrž jejímu týrání na policejní služebně v Praze ve Vyšehradské ulici učinila až policistka, jejíž jméno nezná.

Článek

Byla jste to vy?

Na 1. máje jsem na služebně ve Vyšehradské ulici vykonávala dozorčí službu. Viděla jsem kolegu, kterého neznám, že přivedl ženu v poutech. Snad až hystericky volala, že ji policisté zmlátili, že je zbitá, že ji všechno bolí. Dožadovala se přivolání záchranky.

Policista ji odvedl do místnosti určené pro předvedené osoby. Tam už takový řev nebyl. Zavolala jsem záchranku. Paní se jí dožadovala a je to v tom případě naší povinností. Záchranka přijela za sedm minut.

Policista, co ženu předvedl, mě ještě před příjezdem sanitky požádal, abych udělala bezpečnostní prohlídku. To je nutné. Prohlídka se provádí v jiné místnosti. Viděla jsem, že paní Jacques byla připoutaná u zdi. To se běžně dělá, když předvedené osoby kladou odpor.

Paní odpoutali a já jsem ji prohlídla. V tu dobu jsem nebyla svědkem žádného bití, ani jiného týrání.

Stěžovala si na něco paní Jacques, když jste byli v místnosti při prohlídce samy?

Byla rozrušená. Na stížnosti v tu chvíli asi nepomyslela. Říkala mně, kdo je. Jaké má postavení. Měla jsem z toho pocit, že mi dává najevo, že uvidíme, že není jen tak někdo.

Zasáhla jste vůbec do dění okolo paní Jacques?

Zasáhla jsem, až když jsme se vracely zpět z místnosti, kde jsem provedla osobní prohlídku. Bylo to v situaci, kdy byl na oddělení velký pohyb osob. Bylo tu minimálně 15 policistů a pět předvedených. Jiný policista než ten, který paní Jacques předvedl, stál u dveří. Nemohly jsme projít. Mluvil na mě zvýšeným hlasem. Taky jsem zvedla hlas.

Posadila jsem paní Jacques na lavici v místnosti určené pro osobní prohlídku. Ta najednou vstala a volala, že ten policista u dveří jí při napadení nepomohl. Kolega zvýšil hlas a říkal jí, ať se posadí a neřeší to. V této situaci jsem sama zvýšeným hlasem zasáhla. Kolegovi jsem přikázala, aby se zadrženým odešel za roh, a paní Jacques jsem řekla, ať se posadí. V napjaté atmosféře to bylo nutné.

Byla jste s paní Jacques po celou dobu do příjezdu záchranky?

Nebyla. Vrátila jsem se k úkolům dozorčí.

Mohla být v té době paní Jacques na služebně napadena? Mohli být svědky napadení jiní policisté?

Opakuji, že jsem osobně nic neviděla. Napadena být mohla. Nemám oči všude. V místnostech pro zadržené bylo asi 20 lidí. Policistů a zadržených. Pohybovali se různě. Mohlo se stát, že paní Jacques někdo udeřil. Ale taky se to stát nemuselo. Musím upozornit, že v té době tu již byli zdravotničtí záchranáři.

A asi za dvacet minut s paní Jacques odjeli za doprovodu jednoho policisty do nemocnice. Asi po třech hodinách se se záchrankou vrátila a sepisoval se s ní protokol. Pak byla propuštěna domů.

Vypovídala jste už o události na Inspekci ministra vnitra?

Hned druhý den v úterý. Byl to podrobný výslech. Jak všechno šlo minutu po minutě. Řekla jsem, co jsem si pamatovala.

Co soudíte o zákroku proti paní Jacques jako policistka a žena? Byl zákrok přiměřený?

Nevím, jak to na Moráni začalo a bylo. To, co se odehrálo na služebně, je v naší každodenní práci běžné. A bylo to podle mě v pořádku. Co se paní Jacques týká, tak si myslím, že šlo o pěkně zahrané divadlo. Opakuji, že jsem nebyla svědkyní bití ani týrání a nemohla jsem proto ani zasahovat na služebně proti bití a týrání.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie měla potyčku s kandidátkou zelených

Na antifašistické demonstraci na Palackého náměstí byla podle svědků zbita policií Kateřina Jacques, kandidátka Strany zelených pro sněmovní volby a vrchní...

Výběr článků

Načítám