Hlavní obsah

Meteorologové už vyčerpali jména pro hurikány, sáhli po řecké abecedě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARIBIK

Nad Karibskou oblastí se začal tvořit další hurikán. Jen co Wilma nad Mexikem zeslábla a míří na Floridu, přišla Alfa. Je to už 22. živel v této sezóně, což je nejvíce v historii. Tento rok si ale zapíše ještě jeden smutný primát. Je to poprvé, co meteorologové vyčerpali abecedu pro jména hurikánů a museli sáhnout k "nouzovému" řešení - písmenům řecké abecedy.

Článek

Poslední "klasický" hurikán, alespoň podle jména - Wilma dosáhl v minulých dnech nad zálivem dosud největší síly, jakou kdy meteorologové v oblasti naměřili. Vítr ve víru dosahoval rychlostí kolem 282 km v hodině. Než přišel nad pobřeží Mexika zeslábl z nejničivějšího pátého stupně na čtvrtý stupeň. Oblasti u moře ale přesto zdevastovala. Vír navíc postupoval pomalu, takže se nad pevninou zdržel dlouho.

Wilma nakonec podle předpokladů zeslábla na hurikán kategorie dvě na pětistupňové Saffirově-Simpsonově stupnici s větrem dosahujícím rychlosti 160 kilometrů v hodině. Meteorologové se ale obávají, že během neděle nabere na rychlosti, otře se o Kubu a patrně v pondělí dorazí k Floridě. Tím se stane osmým hurikánem, který zasáhl, anebo se alespoň otřel o Floridu od srpna loňského roku.

"No, to je paráda, fakt skvělý," říká John Cline, jeden z obyvatel floridského Key West, který se zastavil na poslední drink před chystanou evakuací. "Skončí tohle vůbec někdy?"

Jeden živel za druhým

Střední Amerika a jih USA už letos mají za sebou několik ničivých bouří. První výraznější a také nejničivější zatím byla Katrina, která zastihla nepřipravené obyvatele New Orleans. Těsné po ní přišla stejně silná Rita, škody po ní ale nebyly tak velké. Často proto, že to, co mohla potenciálně zničit, bylo zničeno už Katrinou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám