Hlavní obsah

Laibach jako elektronická lahůdka na konec roku

Novinky, olk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejznámější skupina ze Slovinka, lublaňští Laibach, u nás po roce vystoupí 19. prosince v pražském Lucerna Music Baru s notnou dávkou své industriální elektroniky.

Článek

Skupina vznikla v roce 1980 a za sedmadvacet let svého působení vydali Laibach 15 alb, z nichž tři byla dvojalba, a nesčetné množství kazet a singlů. Napsali hudbu pro patnáct divadelních představení a významně se podíleli na mnohých dalších projektech.

Jejich hudba by se dala popsat jako experimentální industriální elektronika známá spíše pod zkratkou EBM. Za dobu svého působení si vydobyli kultovní postavení na alternativní scéně také díky své prezentaci na jevišti.

Skupina proslula několika vlastními skladbami jako Tanz mit Laibach, Germania, Anglia a také předělávkami známých hitu jako Final Countdown a Jesus Christ Superstar do tvrdší elektronické podoby.

Jejich poslední album Volk bylo přijímáno s rozpaky, kde jedna část příznivců kritizovala album za zjemnění tvrdého postavení kapely, druhá chválila změnu.

Laibach žijí a pracují v Lublani a svoje alba vydávají u věhlasného labelu Mute Records v Londýně. O tom, jak se jejich tvorba a jevištní představení změnilo, se můžete přesvědčit 19. prosince večer v pražském klubu Lucerna Music Bar.

Průřez jejich hudby k poslechu na www.myspace.com/laibach

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám