Hlavní obsah

Národní divadlo přijde o svou zlatou korunu

Novinky, Eva Rajlichová
PRAHA

Národní divadlo (ND) plánuje důkladnou rekonstrukci vnějšího pláště, začít by se mělo podle jeho ředitele Ondřeje Černého asi v roce 2009. Oprav by se měly dočkat především trigy na severním průčelí a také zlacené litinové zábradlí na střeše historické budovy české první scény.

Článek

Poslední rozsáhlá rekonstrukce Národního divadla se uskutečnila v osmdesátých letech, tehdy se kladl důraz především na interiér. Ten je podle restaurátorky Petry Strakové v dobrém stavu, nicméně i zde je stále co vylepšovat.

:. Stropní a nástěnné malby v prvním foyeru ND by také potřebovaly restaurátorský zásah. Foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Dílčí zásahy by potřebovaly malby od Mikoláše Alše a Františka Ženíška v prvním foyeru a proslulá Hynaisova opona volá po důkladném vyčištění - podle slov Strakové - zejména proto, aby se barvy zas rozzářily. Vyčištění vyžadují i obrazy v prezidentských salóncích.

Vnější opravy budou rozsáhlé

Dojde i na opravy tří technických tunelů, kterými je z prostor ND odváděn vzduch. Pražané v budoucnu při pohledu na první scénu zaznamenají, že ze střechy zmizelo zábradlí, které symbolicky divadlo korunuje.

:. Zlacený litinový plůtek s liliemi na čas ze střechy Národního divadla zmizí a vrátí se nově pozlacený. Foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Zábradlí váží podle dostupných údajů celkem 10 a půl tuny a naposledy bylo pozlaceno při již zmíněné rekonstruci v osmdesátých letech minulého století. Pohledové partie byly tehdy pozlaceny, ale druhá strana je opatřena jen nátěrem z práškového bronzu rozdělaného v laku, a právě tento nátěr již zcela podlehl korozi. Zábradlí bude postupně demontováno a na střechu se mimo jiné vrátí s novým pozlacením 24 karátovým zlatem.

Trigy v nevyhovujícím stavu

Slavná trojspřeží vezoucí bohyni Viktorii jsou rovněž podle Miroslava Růžičky z technicko - hospodářské správy ND v nevyhovujícím stavu. "Spodní část nohou koní byla vylita během druhé světové války betonem. A tím došlo k propojení bronzového povrchu sochy s ocelovým profilem, který je uvnitř sousoší, " vysvětlil přímo pod střechou Národního divadla Novinkám Růžička.

Sousoším se již částečně ulevilo, jsou zajištěna oranžovými popruhy. Bezpečnost chodců na Národní třídě v tuto chvíli rozhodně neohrožují. V průběhu oprav by z nich měl být odstraněn beton a korodující výztuhy.

:. Trojspřeží na pylonech Národního divadla jsou částečně jištěna oranžovými popruhy. Foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

"V tuto chvíli počítáme s tím, že je budeme opravovat na místě, že se tedy nebudou sundavat," řekl Růžička s tím, že trigy lze sundat poměrně snadno za pomoci jeřábu. To by ale podle něj mohlo znamenat komplikaci pro dopravu na rušné křižovatce u divadla.

Podle Ondřeje Černého se o financování oprav intenzivně jedná s ministerstvem kultury, a ředitel doufá, že divadlu budou poskytnuty nutné finanční prostředky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám